A fogkő és veszélyei
2023-09-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A fogkő nem más, mint megkeményedett lepedék, amely a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki. A lerakódások rossz leheletet, fogszuvasodást és ínybetegséget okoznak. E problémák elkerülése érdekében időről időre el kell távolítani a fogkövet.

A professzionális ultrahangos fogtisztítás egy fájdalommentes eljárás, amely gyorsan és hatékonyan távolítja el a fogköveket. Ezt egy speciális készülékkel végzik, amely vízsugarat bocsát ki, kimosva a szájból a fogkő- és lepedékmaradványokat. Gyakran a fogkő az íny alá is bejut, de a fogorvos könnyedén megbirkózik ezekkel a lerakódásokkal is. Általában az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik, és a páciens egyáltalán nem érez semmit.

Arra is van azonban lehetőség, hogy lelassítsd a fogkő kialakulását. Az itt következő módszerekkel jelentősen kitolhatod a kezelések közötti időt:

1. Szódabikarbóna

Tegyél egy kis mennyiségű sima szódabikarbónát egy nedves fogkefére. Moss vele alaposan fogat, különös figyelmet fordítva azokra a területekre, ahol a legtöbb fogkő van.

2. Hidrogén-peroxid

Helyezz néhány percre 3%-os hidrogén-peroxiddal átitatott vattapamacsot a fogaidra. Ezután moss fogat egy kemény sörtéjű fogkefével - tanácsolja a woman.bg.

3. Fehér fogak

Moss fogat fél teáskanál szódabikarbóna, egy csipet konyhasó és néhány csepp citromlé keverékével. Ez a készítmény nemcsak a lepedékkel veszi fel a harcot, hanem enyhén fehéríti is a zománcot.

4. Parlagfű

Forrázz le egy evőkanál szárított parlagfüvet egy csésze forró vízben, hagyd a főzetet 30 percig állni, majd szűrd le gézen keresztül. Minden este alaposan öblítsd ki a szádat ezzel a főzettel.

5. Méz

A fogkő felpuhításához a későbbi problémamentes eltávolítás érdekében célszerű egy kanál mézet 200 ml meleg vízben feloldani, és ezzel az oldattal reggel és este kiöblíteni a szánkat.

A fogkő eltávolítása után továbbra is gondosan ügyelj a szájhigiéniára:

Moss fogat naponta kétszer, minden étkezés után öblítsd ki a szádat, és használj fogselymet. A fogkő ezután sokkal lassabban fog kialakulni.

A fogkő kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy megfelelően ápold a szájüregedet. A fogkefe típusát illetően a legjobb, ha fogorvosodtól kérsz tanácsot, vannak azonban általános elvek a fogkefe kiválasztására:

A normál (kézi) puha sörtéjű fogkefék gyermekek és fokozott zománcérzékenységben vagy ínybetegségben szenvedők számára megfelelőek;

A közepesen kemény sörtéjű kefék 12 éves kortól ajánlottak, ha a szájüreg lágy szövetei egészségesek;

Az elektromos fogkefék mindenki számára alkalmasak, mert hatékonyan távolítják el a lepedéket és nem károsítják a zománcot;

Az ultrahangos fogkefék a legprogresszívebb megoldást jelentik a fogak tisztítására: ezek a készülékek eltávolítják a lepedéket, lebontják a fogkövet és jótékony hatással vannak az ínyre, mivel csökkentik a benne zajló gyulladásos folyamatokat. Különösen hasznosak azok számára, akik dohányoznak, illetve gyakran fogyasztanak kávét vagy teát. Az ultrahangos fogkefék azonban nem alkalmasak azok számára, akik koronával rendelkeznek - az ultrahangos hullám gyengítheti az ilyen szerkezetek rögzítését.

A dohányosok és a kávé és tea kedvelői számára egy közönséges fogkefe nem biztos, hogy elegendő - a lepedékfoltok eltávolításához jobb, ha elektromos modelleket választanak, mivel ezek bizonyítottan kétszer olyan hatékonyak, mint a hagyományosak.