A dohányzás 7 káros hatása a párkapcsolatodra, amitől Te is azonnal leteszed a cigit!
2019-07-15  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Dohányzás. Köztudottan káros szokás, és sajnos nemcsak egészségügyi szempontból. A cigaretta ugyanis hatással van a párkapcsolatokra is. Különösen azokra a párokra igaz ez, ahol csak az egyik fél hódol ennek a füstös szenvedélynek.

Íme 7 ok, amit dohányosként fontolóra kell, hogy vegyél, ha igazán szereted a párod, és boldog közös életre vágysz.

1. Együttalvás

Még akkor is, ha alapvetően nem vagy láncdohányos, gondolj bele, hogy a cigi füst átjárja mindened, a ruháidon, a hajadon, és a bőrödön ugyanúgy érződik majd, akár fürdés után is. Nem túl kellemes dolog, főleg egy nem dohányzó számára, egy ágyban aludni egy füstös partnerrel. A helyzet odáig fajulhat, hogy a párodnak már kedve sem lesz összebújni Veled, ennek a következménye pedig végzetes lehet a kapcsolatotokra nézve.

Már a párválasztásnál is fontos szempont, hogy dohányzik-e valaki. Olvasd el a Randivonal online társkereső oldal kutatása alapján készült cikkünket! Dohányos társkeresők hátrányban

2. Közös lakás

A nem dohányzó emberek többségükben irtóznak attól, hogy ők maguk füstszagúak legyenek. Egy dohányzó társsal közös otthonban viszont ez elkerülhetetlen, hiszen ugyanazokat a bútorokat használjátok, ugyanazokat a tárgyakat veszitek a kezetekbe, ugyanabba a szekrénybe kerülnek a ruháitok, és még sorolhatnánk. Ez eleinte csak kicsit bosszantó, aztán idővel már elviselhetetlenné válhat.

3. Betegségek

Talán szükségtelen külön kiemelnünk, hogy a dohányzás, milyen betegségek előidézője lehet az emberi szervezetben. Ráadásul nem is csupán a súlyos megbetegedések fordulnak elő gyakrabban, hanem az immunrendszer gyengülésével egy dohányos ember könnyebben és gyorsabban kap el egy-egy sima vírusfertőzést is. Bármennyire is szeretsz valakit, nem túl kellemes élmény, ha folyton ápolnod kell.

4. Fizikai teljesítmény csökkenés

Bármennyit is edz valaki, ha mellette dohányzik, az bizony jelentősen lerontja a fizikai erőnlétét. Ez nem csak a hétköznapokban (például egy kirándulás, vagy akár egy költözködés során) nyilvánul meg, sajnos az intim együttlétekre is kihat. Az emiatt elinduló frusztráltság pedig sajnos kiöli a szenvedélyt, és a kapcsolatot is tönkreteheti.

5. Gyerekvállalás, és fogamzásgátlás

Köztudott tény, hogy azok a nők, akik rendszeresen dohányoznak, nehezebben esnek teherbe, és fokozottan veszélyeztetik a babájuk életét is. De az kevésbé ismert, hogy a dohányzás és a hormonális fogamzásgátlás együttesen jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedésének esélyét is a nőknél. Egyik esetben sem éri meg kockáztatni.

6. Közös jövő

Ha olyan szerencsés vagy, hogy megtaláltad a nagy Ő-t, akivel szeretnéd leélni az életed hátralévő részét, akkor nem szeretnéd, hogy ez minél tovább tarthasson? Sajnos a cigaretta egy időzített bomba, jelentősen megnöveli a legsúlyosabb betegségek kockázatát, és a legújabb kutatások szerint, a várható élettartamot 10 évvel lecsökkenti.

7. Passzív dohányzás

Ha a fenti szám nem lenne elég elrettentő ahhoz, hogy most azonnal letedd örökre a cigit, akkor van még egy rossz hírünk. Ha dohányzol, akkor nemcsak a saját életedet kockáztatod. A párod, a gyerekeid, és a közeli hozzátartozóidét is. A passzív dohányzóknál ugyanúgy gyakori a cigaretta által okozott betegségek előfordulása, sőt az ún. mellékfüst sokkal több káros anyagot tartalmaz, mint, amit Te beszívsz. Ha szereted és félted őket, akkor ne Te légy a legnagyobb kockázatuk!

lany