8 fontos tény a vashiányról
2021-01-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A vashiány a leggyakoribb hiánybetegség, világszerte körülbelül kétmilliárd embert érint. A vasnak sok funkciója van a testben. A legfontosabb az, hogy támogatja az oxigén szállítását a vörösvérsejtek részeként. Az immunrendszer és az energia-anyagcsere szempontjából is fontos szerepet játszik. Továbbá segít a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzésében. Ha a testben túl kevés a vas, akkor ezt vashiánynak nevezzük. Ennek leggyakoribb első jele a hajhullás. Hogyan lehet másként felismerni a vashiányt, mely értékek fontosak a vérvizsgálat során, és mit tehetünk ellene? Kiderül a salzburgi vashiány szakértővel Dr. Darius Chovghival készült interjúból.

 

A LEGFONTOSABB TÉNYEK A VASHIÁNYRÓL

OKOK: HOGYAN JÖN LÉTRE A VASHIÁNY?

„A leggyakoribb ok, hogy a bélben a vas felszívódása nem optimális, így nem tudunk elég vasat felvenni. Részben az irritábilis bél szindróma vagy a gyakori stresszes helyzetek miatt a vas felszívódása nem működik megfelelően. Még akkor is, ha sokat sportolunk, ahogy öregszünk, a vashiány egyre valószínűbbé válik.”

MIÉRT SZENVEDNEK KÜLÖNÖSEN A NŐK VASHIÁNYBAN?

„A betegek többsége valójában nő. Egyrészt ennek köze van a menstruációhoz. A havi vérveszteség miatt a nők sok vasat választanak ki. De van egy másik oka is: a legjobb vas forrás, amelyet étellel kapunk, állati eredetű. Azaz a húsban jelenlévő vas egyértelműen felülmúlja a növényi változatokat, márpedig a nők sokkal kevesebb húst esznek, mint a férfiak. E két ok miatt szintén gyakrabban szenvednek vashiányban. ”

HONNAN TUDHATOM, HOGY VASHIÁNYOM VAN?

„A vashiány fő tünetei nem nem specifikusak. A nők és a férfiak is fáradtságra, kimerültségre és depressziós hangulatra panaszkodnak. Gyakran betegek, például húgyúti fertőzések vagy megfázás miatt. Továbbá ilyenkor a haj elvékonyodik és hullani kezd. Módszereinkkel már senkinek sem kell vashiányban szenvednie, mert manapság nagyon könnyű diagnosztizálni és kezelni. ”

 

KEZELD MAGAD – VAGY INKÁBB ORVOSHOZ FORDULNÁL?

„Mindenképpen fontos, hogy megvizsgálják a vasszintet, és ne csak véletlenszerűen vedd be a tablettákat. Ha nem választhatjuk ki a vasat tetszés szerint és, ha túl sok van belőle a testedben, fennáll annak a veszélye, hogy a felesleg lerakódik a bőrben vagy a májban, és ott problémákat okozhat. Ez különösen veszélyes, ha vasraktározási betegségben szenvedsz. Ez akkor fordul elő, amikor a test ellenőrizetlenül felszívja és tárolja a vasat.

A vaskiegészítők más anyagok felszívódását is megzavarhatják. Ha például cinkhiányod van, és egyidejűleg cinket és vasat szedsz, akkor ez megzavarhatja a cink felszívódását. Ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiséget a megfelelő időben vegyük be, ezt csak az orvos tudja meghatározni. ”

A VÉRVIZSGÁLATBAN MELY ÉRTÉKEK SZOLGÁLTATNAK INFORMÁCIÓT A VÉR VASTARTALMÁRÓL?

„ A vérvizsgálat legfontosabb vasértéke a ferritin. Ez az érték megmutatja, hogy a vasraktár mennyire van feltöltve. Az orvosok arra is figyelnek, hogy a vér gyulladásszintje megemelkedik-e. Ebben az esetben gyakran helytelen vasértékek jelenhetnek meg. Az értékek ekkor jobban nézhetnek ki, mint amilyenek valójában. ”

 

HOGYAN KEZELJÜK A VASHIÁNYT?

„A vashiány kezelésének három módja van. Az első a diétáról szól, de tapasztalataim szerint ez valójában nem annyira hatásos, mivel nagyon-nagyon nagy mennyiségű vörös húst és belsőséget kellene fogyasztani. Ezenkívül, mint említettük, a beleken keresztüli felszívódási képesség nagyon alacsony, továbbá sok más olyan anyagot juttatunk a testünkbe, amelyekre nincs szükség.

Kicsit jobban működik a másik opció: gyümölcslevek és tabletták. Mindig győződj meg arról, hogy a megfelelő anyagokat kombinálod – a C-vitamin javítja a vas felszívódását, a kávé és a tejtermékek viszont zavarják. Szintén fontos tudni, hogy a lakosságnak körülbelül csak 50 százaléka tolerálja a vaskészítményeket. Ez ugyanis károsíthatja a bél nyálkahártyáját. Ha a gyógyszerek gyomorégést, irritációt, gyomorpanaszokat vagy székrekedést okoznak, sokan gyorsan felhagynak ezek használatával. Azoknál, akik tolerálják a készítményeket, az orvosnak körülbelül két hét múlva mindenképp ellenőriznie kell, hogy a vas egyáltalán felszívódik-e a vérben.

Legvégső esetben a harmadik változat válik csak be: az infúzió. Itt az erősen koncentrált vas közvetlenül a vérbe kerül. Körülbelül egy-két infúzió elegendő a vasraktárak teljes feltöltéséhez. További előny, hogy ilyenkor nem jelentkeznek panaszok a belekben. ”

MI TÖRTÉNIK, HA A VASHIÁNYT NEM KEZELIK?

„Valaki, aki vashiányban szenved, jelentősen legyengült immunrendszerrel rendelkezik. Különösen most, a koronavírus idejében, ez azt jelenti, hogy a vashiány a betegség súlyosabb lefolyásához vezethet. Ugyanez vonatkozik a tumoros betegségekre is.

Ha a hiányt hosszú ideig nem kezelik, fennáll a vérszegénység kockázata is. Vérszegénység esetén a vashiány olyan súlyossá válik, hogy a vörösvértestek szintje a testben csökken vagy a vörösvértestek száma csökken. Ennek következményei az oxigénszállítási nehézségek lehetnek. Amikor vashiányos vérszegénységgel edz valaki, gyorsan kimerül és légszomja lesz. Később állandó gyengeséget érezhet, mert a teljesítmény tovább csökken. De ne ess pánikba, a vérszegénységet könnyű kezelni, és valójában sokkal ritkábban fordul elő, mint a vashiány. ”

HOGYAN TÁPLÁLKOZZAK RENDESEN A HIÁNY MEGÚJULÁSÁNAK MEGELŐZÉSÉRE?

„Ami a táplálkozást illeti, elengedhetetlen, hogy sokszínűen étkezz, vagyis különböző ételeket variálj. A vegán vagy vegetáriánus étrendnél megnő a vashiány kockázata, mert a legfontosabb vasszállító a hús. Viszont sokkal fontosabb annál, mint amit eszünk, hogy HOGYAN eszünk. Ha optimalizáljuk az étkezés módját, akkor a gyakorlatban tovább jutunk, mint ha azt mondjuk: több húst kell enni. Mert az étkezési kultúra befolyásolja a belekben történő felszívódást. Ez azt jelenti, hogy sokkal fontosabb anyagokat viszünk be, ha lassan eszünk, amikor nem vagyunk stressz alatt, és amikor szüneteket tartunk étkezés közben. Mint említettem, az étrend megváltoztatása vashiány esetén gyakran nem elegendő. De a diéta fontos szerepet játszik a jó vasérték fenntartásában. “

Forrás: Activebeauty