6 hatékony módszer, hogy megszabaduljunk a bőrkeményedéstől
2023-03-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Előző cikkünkben a bőrkeményedés elleni harcról írtunk. Íme 6 hatékony módszer a kezelésre:

Kamillateás lábpakolás

Egy ilyen lábpakolással megpuhíthatjuk a megkeményedett bőrt, így azt könnyebb eltávolítani. Ehhez szükségünk lesz egy evőkanál szárított kamillavirágra, és egy darab len- vagy pamutanyagra. Utóbbiba csomagoljuk be a kamillát, majd öntsünk rá 3 evőkanál felforralt vizet. Ezt hagyjuk egy picit kihűlni, majd helyezzük rá az érintett területre kb. 15 percig. Ezt ismételjük meg naponta többször, így pár nap múlva egy reszelővel könnyedén el tudjuk távolítani a bőrkeményedést.

Almaecet

Egy lábfürdőt nagyon gyorsan el lehet készíteni, így könnyedén be tudjuk iktatni a mindennapokba. Ennek ellenére ezt az almaecetes kezelést hetente maximum kétszer alkalmazzuk. Elkészítéséhez tegyünk egy lavórba 100 ml almaecetet, majd adjunk hozzá annyi testmeleg vizet, hogy végül a bokánkig érjen. Ebben áztassuk kb. 20 percig a lábunkat (ha kihűlne a víz, melegítsük fel), ezután pedig egy habkő vagy reszelő segítségével tüntessük el a bőrkeményedést.

Szódabikarbónás peeling

A szódabikarbóna egy igazi csodaszer, hiszen számos területen a segítségünkre van. Ebben az esetben képes eltávolítani a bőrkeményedést. Ehhez keverjünk össze 2 evőkanál szódabikarbónát némi tusfürdővel vagy folyékony szappannal, és tegyünk hozzá pár csepp illóolajat (levendula, narancs vagy rozmaring). Először áztassuk be a lábunkat meleg vízbe, majd alaposan dörzsöljük be az érintett területet a bőrradírral. Ezután egyszerűen öblítsük le, majd kenjük be krémmel.

Epsom só

Az epsom só – másnéven keserűsó – szintén remek választás bőrkeményedés esetén. Ha egy epsom sós lábfürdőbe áztatjuk a lábainkat, akkor a só átjut a bőr védőrétegén, majd serkenti a bőrsejtek fehérjelebontását, aminek hatására könnyen eltávolíthatók a bőrkeményedések.

Hidratáló olívaolaj

A bőrkeményedés bőrszárazság következtében is kialakulhat, ezért fontos a zsírozás, hidratálás. Ehhez tökéletes választás a nedves bőrre kent olívaolaj, amivel mindig masszírozzuk át az érintett területeket, miután azokat habkővel kezeltük. Ezután húzzunk egy vastag zoknit, így az olaj még jobban be tud szívódni a bőrbe.

Puhító burgonya

A burgonyát használhatjuk főzve, de nyersen is. Utóbbi esetében vágjunk félbe egy krumplit, és alaposan szórjuk be tengeri sóval. Ezután körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át az érintett területet, majd alaposan öblítsük le meleg vízzel, és krémezzük be. Ha inkább főtt burgonyát szeretnénk használni, akkor nagyon fontos, hogy főzés során ne használjunk sót. Ha megpuhult a krumpli, akkor a főzővízben törjük össze, ezután áztassuk a vízbe a lábunkat. 10-15 perc múlva öblítsük le a lábunkat langyos vízzel, és alaposan kenjük be krémmel.

Tippek a bőrkeményedés eredményes kezeléséhez:

A bőrkeményedés eltüntetéséhez speciális reszelő vagy habkő használata javasolt. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezekkel csak azután kezeljük az érintett területet, ha megpuhítottuk a bőrt. Ezenkívül sose maradjon el a kezelés utáni ápolás, azaz egy hidratáló krém használata.

A megelőzés és a kezelés szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig használjunk bőrpuhító krémet, lehetőleg olyat, ami tartalmaz karbamidot vagy szalicilsavat.

A rendszeres kezelés szintén elengedhetetlen.

Vigyázat! Soha ne használjunk éles eszközöket a bőrkeményedés eltüntetéséhez, azaz ne vágjuk el ollóval vagy pengével.

Időnként látogassunk el egy szakképzett pedikűröshöz, aki szakszerűen el tudja távolítani a bőrkeményedéseket. Különösen akkor, ha a bőrkeményedés már fájdalmat okoz.

Bőrkeményedés a tenyéren: nem csak a sportolóknál fordul elő

Bőrkeményedés nem csupán a lábakon fordul elő, a tenyéren is kialakulhat. Ezek zömében olyan sportok esetén jelennek meg, amelyek során főleg a kezünk van használatban. Ilyen például a tenisz, a testépítés, a sziklamászás vagy az evezés. Természetesen ez nem törvényszerű, hiszen, ha a súlyzók emelése során kesztyűt húzunk és bőrpuhító krémeket használunk, akkor megelőzhetjük a bőrkeményedések kialakulását. Persze ritka esetekben kesztyű használata ellenére is alakulhat ki bőrkeményedés. Ilyenkor a fém helyett a kesztyű belseje dörzsöli a bőrt.

Ahhoz azonban, hogy bőrkeményedés alakuljon ki a kezünkön, nem kell szükségszerűen kemény fizikai munkát végeznünk. Ha sokat írunk kézzel, a toll vagy a ceruza éppúgy okozhat bőrkeményedést, de ha hangszeren játszunk – például gitározunk vagy hegedülünk –, annak is lehetnek ilyen nyomai a kezünkön. Épp ezért fontos, hogy ilyen esetben is fokozottan figyeljünk a kezünk megfelelő ápolására.