Mit tehetünk a bőrkeményedés ellen? -1. rész
2023-03-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A bőrkeményedés a legtöbb esetben a talpon és a sarkon keletkezik, de akár a kezeken is kialakulhat. Alapvetően olyan testrészek lehetnek érintettek, melyeket hosszú időn keresztül nyomás és súrlódás ér. Utóbbiakra úgy reagál a bőr, hogy annak felső rétege megvastagszik. Ennek a jelenségnek kellemetlen tünetei is lehetnek, hiszen fájdalommal járhat, megnehezítheti a járást, esztétikailag is zavaró, sőt mi több, súlyos esetben fertőzés is kialakulhat, ugyanis a bőrkeményedés berepedezhet, amitől a kórokozóknak könnyebb dolguk van.

Mitől alakul ki bőrkeményedés?

Ahhoz, hogy a bőrünk selymes és ellenálló legyen, nedvességre és zsiradékra van szüksége, hiszen így képes védekezni a külső befolyások, a nyomás és a surlódás ellen. Ha a bőr veszít a zsír- és nedvességtartalmából, akkor kiszárad és repedezett lesz. Ezek a bőrkeményedések nem csak csúnyák, hanem fájdalmasak is.

A szaruréteg feladata alapvetően abban rejlik, hogy megvédje a bőrt a külső tényezőktől és a nedvesség elvesztésétől. A bőrkeményedés, azaz a callus, egy keményebb, megvastagodott bőrréteg, ami a leggyakrabban a lábon jelentkezik, méghozzá akkor, ha a bőr hosszú ideig fokozott nyomásnak van kitéve. Ezt okozhatja egy rosszul megválasztott méretű vagy fazonú cipő vagy annak rossz talpszerkezete is. A lábunk a bőr megvastagodásával védi meg magát.

Természetesen más okok is állhatnak a háttérben, így például:

-genetika

-különféle betegségek, például diabétesz

-lúdtalp, bokasüllyedés, a lábfej deformitása

-gerincproblémák

-rossz tartás

-túlsúly

-különféle sportok, melyek nagyon megterhelik a lábakat

-vizes, nedves cipő viselése

Milyen kellemetlen tünetekkel járhat a bőrkeményedés?

A bőrkeményedés egyik legkellemetlenebb tünete a velejáró fájdalom, ami a lábfejen kívül jelentkezhet a bokában, a lábszárban, a térdben, de akár a deréktájékon is. Mivel a fájdalom következtében a járás is nehezebbé válik, máshogy is terheljük a lábunkat. Súlyos esetben ez lehet olyan mértékű, hogy akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Ezen kívül esztétikailag is igencsak zavaró, hiszen nem szép látvány. Mindezek által a megfelelő cipő vásárlása is egyre körülményesebb., tehát a kör bezárul.

Miért fontos, hogy időben kezeljük a bőrkeményedést?

Amennyiben nem foglalkozunk a kezdetleges bőrkeményedéssel, akkor sajnos csak rosszabb lesz, hiszen magától nem fog elmúlni. A megfelelő kezelés hiánya esetén a bőr még jobban megvastagszik, aminek következtében a fájdalom is egyre erősebb lesz. Ezen kívül a kiszáradt bőr berepedhet, ahol fertőzések alakulhatnak ki. A kezeletlen bőrkeményedés megnehezíti a járást, a berepedezés vérezhet, és minél tovább halogatjuk a kezelését, annál nehezebb annak eltávolítása.

Bőrkeményedés talpon – hogyan kezelhető?

A bőrkeményedés kialakulásának megelőzése érdekében számos dolgot tehetünk. Így például:

Mindig hordjunk kényelmes cipőt, olyat, ami nem nyomja a lábunkat, és se nem szűk, se nem nagy. Bizonyos lábdeformitások esetén sokat segíthetnek különböző talpbetétek. Ezen kívül mellőzzük a magassarkú lábbelik viselését. Várandós nők használjanak szendvicsszerkezetű talpbetéteket, melyek mérsékelik a lábboltozat süllyedését.

Rendszeresen sétáljunk mezítláb. Ezáltal megerősítjük az izomzatot, javítjuk a vérkeringést, továbbá hagyjuk szellőzni a lábainkat.

Lábunk azon részeit, melyeket gyakran ér nyomás, tehermentesíthetjük speciális gyűrűkkel vagy nyomáscsökkentő tapaszokkal, melyek védik a láb nyomásra érzékeny részeit.

A lábtorna szintén sokat segíthet a bőrkeményedés kialakulásának megelőzésénél.

A lábápolásról se feledkezzünk meg! Esti pihentető fürdőkkel fel tudjuk puhítani a bőrt a lábon, aminek következtében egy reszelő vagy habkő segítségével könnyedén el tudjuk távolítani a bőrkeményedéseket.

Törekedjünk a megfelelő járásra.