6 dolog, amire ne használd az ecetet
2023-04-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A tisztítóecet egy természetes összetevő, amely számos tárgy és felület tisztítására használható a ház körül. Míg a főzéshez és salátaöntetekhez sokféle ecetet használnak (vörös, fehér, pezsgő, balzsamecet, rizsecet, almaecet, hogy csak néhányat említsünk), a tisztítóecet egy teljesen más termék, amelyet kifejezetten háztartási tisztításra készítenek, és soha nem szabad fogyasztani. Vannak azonban olyan háztartási dolgok, amiket nem érdemes ezzel takarítani.

Íme 6 otthoni eszköz, amire soha ne kerüljön a tisztítóecetből!

Elektronika

Az ecet jól használható az ablakok tisztítására, de károsítja a televíziók, mobiltelefonok és számítógép-monitorok képernyőinek tükröződésgátló bevonatát.

Természetes kőből készült munkalapok és padlóburkolatok

Még ha gyönyörű természetes kőből készült munkalapjaid és padlóburkolataid tömítettek is, ne használj ecetet gránit, márvány vagy mészkő tisztítására. A savtartalom, különösen a tisztítóecetben, túl erős az anyaghoz, és marást vagy a tömítőanyag károsodását okozhatja, különösen, ha hagyod, hogy a felületen maradjon.

Öntöttvas

Az ecet az öntöttvas felületeken lyukacsosodást és rozsdásodást okoz, mivel eltávolítja a vasat védő olajokat. Soha ne hagyd az ecetet hosszú ideig állni az öntöttvason!

Rozsdamentes acél konyhakések és készülékek

A teljes erősségű tisztítóecet lyukacsosodást okozhat a rozsdamentes acél kések pengéin és a készülékek felületén, különösen, ha hagyod rajta állni.

Viaszolt és befejezetlen fafelületek

Míg a híg tisztítóecet használható poliuretán bevonatú padlók és szekrények tisztítására, a teljes erősségű tisztítóecet elszíneződést okoz a viaszos bevonatú vagy a befejezetlen fafelületeken.

Gumitömítések és tömlők

A hígítatlan tisztítóecet túl erős ahhoz, hogy egyes kisgépek, mosogatógépek és mosógépek gumitömlőin és tömlőin használjuk. Az ecet hatására egyes gumitípusok széteshetnek. Mielőtt ecetet használnál a készülék belsejének vagy külsejének tisztítására, nézd meg a készülék használati útmutatóját, és hígítsd az ecetet az utasításoknak megfelelően.