4 ok, ami miatt tönkre tehet egy párkapcsolatot az önbizalomhiány
2023-01-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A sikeres társkeresés egyik fontos alapeleme az egészséges önbecsülés. Ha Te épp egy lelki hullámvölgyben vagy, és a korábbi kudarcok, illetve sérelmek után elveszítetted a hiteted önmagadban is, akkor valószínűleg nem gondolod, hogy elég jó lennél bárki számára is párként. Amikor bizonytalan vagy és feszült, akkor az alacsony önértékeléshez gyakran kapcsolódik az alábbi 4 viselkedésminta, melyek villámgyorsan romokba döntenek egy párkapcsolatot.

Ha Te is magadra ismersz az alábbi 4 típus egyikében, akkor ideje sürgősen változtatnod a hozzáállásodon!

1. Túlságosan ragaszkodó vagy.

Talán ez a fajta függőség a legveszélyesebb mind közül. Sem a férfiak, sem a nők nem vágynak egy olyan társra, akiről szinte szülőként kell gondoskodniuk. Egy egészséges párkapcsolat alapvetően két egyenlő fél elköteleződése egymás mellett, ahol kölcsönösen támogatják egymást és együtt hoznak meg fontos döntéseket. Bizonyára Te is azt szeretnéd, ha a partnered kiegészítené az életed, és nem leszívná az energiáidat.

Ha Te is ebbe a típusba tartozol: akkor legjobb lesz, ha szerzel egy-két új barátot, akiknek bármikor kiöntheted a szíved, és így nem a párodra zúdítasz minden terhet. Emellett keress új izgalmas elfoglaltságokat, hobbikat, amelyek lekötik a figyelmed, és feltöltenek energiával.

2. Őrülten féltékeny vagy.

A féltékenység és a kishitűség kéz a kézben járnak, hiszen, ha nem hiszed, hogy elég jó vagy a másik számára, akkor folyamatosan azon fogsz aggódni, mikor talál egy nálad sokkal megfelelőbb partnert, helyetted.

Ha Te is ebbe a típusba tartozol: először is ismerd el, hogy a féltékenységed már beteges. Beszélgess erről nyíltan a barátaiddal, így stimulálva a saját agyadat. Azután gyakorolj önfegyelmet, amikor újra Rád tör ez a kellemetlen érzés, és gondolkodj, mielőtt bármit is a párod fejéhez vágnál, talán teljesen igazságtalanul.

3. Attól félsz, hogy a párod nem vonzódik hozzád.

A kishitűség egyik eleme, hogy azt gondolod, nem vagy már elég vonzó a másik számára. Sőt, azt is megkérdőjelezed, hogy valaha is vonzódott-e hozzád szexuálisan. Vagy Te csak egy silány helyettese voltál az exének? Ha folyamatosan ilyen kérdésekkel és gondolatokkal bombázod a párod, hamar ráun, és végül elhiszi Neked, hogy tényleg nem erre vágyik, így inkább faképnél hagy.

Ha Te is ebbe a típusba tartozol: emlékeztesd magadat, hogy ha a párod nem tartana elég vonzónak, akkor már rég elhagyott volna, de nem tette, ezért biztosan szeret még. Valószínűleg nem vagy tökéletes, ahogyan senki más sem lenne az, mégis Téged választott.

Ez is érdekelhet! - Az önbizalomhiány jelei

4. Elvárod a párodtól, hogy folyamatosan bizonygassa az irántad érzett szerelmét.

Sokan szenvednek attól a gyerekkorból eredő örökségtől, hogy sosem kaptak elég figyelmet és gondoskodást, így nem alakult ki bennük egy egészséges önbizalom. Ezek az emberek felnőttként is borzasztóan bizonytalanok és kishitűek, akik elvárják a környezetüktől a folyamatos megerősítést.

Ha Te is ebbe a típusba tartozol: akkor tedd fel a következő kérdéseket magadnak. „Ha valami feldühít, akkor a páromtól várom el, hogy megnyugtasson, vagy megpróbálom egyedül lecsitítani a dühömet?” „Érezheti úgy a párom, hogy képtelen nekem olyat mondani, ami elég megnyugtató lenne számomra?” „Elvárom a partneremtől, hogy újra és újra bizonygassa, mennyire szépnek, jónak tart?” Ha bármely kérdésre is igennel feleltél, akkor fontos, hogy kicsit lelassíts, és átgondold a kapcsolatotokat, valamint az önmagadról alkotott véleményedet. Ne feledd, csak akkor fog tudni feltétel nélkül szeretni Téged valaki, ha Te is képes leszel önmagadat elfogadni olyannak, amilyen.