Az önbizalomhiány jelei
2022-06-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai. Egyik nap meg vagyunk elégedve magunkkal, míg máskor tükörbe se szeretünk nézni. Vannak azonban olyanok, akik folyamatosan küzdenek az önbizalmukkal, ez pedig számos tettükben, sőt, a viselkedésük egészében megmutatkozik.

Testbeszéd

Lógó vállak, kezek a zsebben és a szemkontaktus hiánya – ezek a jelek mind önbizalomhiányra utalnak, ahogy – és ez már sokkal meglepőbb – ezek szöges ellentéte is. Ha valaki folyamatosan a középpontba próbál kerülni, és mindenkivel kétségbeesetten keresi a szemkontaktust, akkor ez azt jelenti, hogy az önbizalma nagyban függ a többiek véleményétől, reakciójától.

Külső megjelenés

Egy kutatás szerint arra a kérdésre, hogy miből nyeri az önbizalmát, a nők 70 százaléka azt válaszolja, hogy a megjelenéséből és a népszerűségéből. A férfiak ellenben a munkájukból és a jövedelmük mértékéből. Egy átlagos önbizalommal rendelkező személy esetében ezzel nincs is semmi gond, azonban az önbizalomhiányos személyeknél ez nagyon egyoldalú. Ez azt jelenti, hogy minden jót és rosszat egy dologgal, tevékenységgel vagy vélt erősséggel kapcsolnak össze. Mások ezért gondolják őket narcisztikusnak és görcsösen hiúnak.

Arrogancia

Aki saját magát nem szereti, sok esetben másokat sem tud értékelni. Az önbizalomhiányos emberek gyakran épp ezért nagyon arrogánsak és okoskodók. Ha valakinek más a véleménye, akkor azt személyes támadásként élik meg. A többiek sikere irigységet szül bennük, míg a gyengébbeket kinevetik és megvetik.

Bókok

Mindenki örül, ha kap egy bókot, azonban az önbizalomhiányos személyek ezeket a kedves szavakat nem tudják elfogadni. Ennek magyarázata, hogy egyszerűen nem tudják elhinni, hogy a másik fél komolyan gondolja a dicsérő szavakat, ezért zavarba jönnek tőlük.


Tökéletességre való törekvés

Mivel rettegnek a hibázástól és a lehetséges kritikáktól, az önbizalomhiánnyal küzdő emberek mindent tökéletesen szeretnének elvégezni. Még a legkisebb feladatnak is hibátlannak kell lennie. Ezek a magas elvárások azonban nyomasztják és stresszelik őket. Csak akkor érzik magukat értékesnek, ha kimagasló eredményeket érnek el. 

Nem kezdeményezők

Az önbizalomhiányos személyek csak nehezen nyitnak mások felé, így kicsi a baráti körük. A bizonytalan jellemük komoly akadályt jelent a társas kapcsolatok terén, és ugyanez igaz a karrierükre is. Maguktól nem vállalnak el feladatokat, hiszen nem bíznak abban, hogy azt megfelelően el tudják végezni.

Döntések elnapolása

Aki bizonytalan, az nem szeret döntést hozni. Az állandó kényszer és nyomás a helyes döntés meghozatalánál arra készteti az önbizalomhiányos személyeket, hogy elnapolják a fontos kérdéseket. Ezt addig teszik, amíg csak lehetőségük van rá, de az sem ritka, hogy inkább egy az egyben átadják másnak a döntés jogát.

Forrás: Activebeauty