24 fenntartható ötlet adventi kalendárium készítéséhez
2022-12-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy saját készítésű adventi kalendáriummal örömet szerezhetünk szeretteinknek. De mit rejthetünk el a 24 kis ajtócska mögé? Nem mindenki tud vagy szeretne ehhez ajándékot vásárolni. Mert ha még apróságokról is van szó, a vásárolt csecsebecsék sokba kerülnek. Emellett a környezetvédelem sokunk számára egyre fontosabb szerepet játszik. Az alábbiakban 24 fenntartható ötletet mutatunk be, amelyek segítenek megtölteni az adventi kalendáriumot.

Így töltheted meg Te is az adventi kalendáriumot: olcsó, fenntartható, személyes

A hulladékmentesség és a fenntarthatóság egyre több ember életében játszik fontos szerepet. Mindezt egyáltalán nem könnyű összhangba hozni az adventi és a karácsonyi időszakkal, hiszen szívesen lepjük meg szeretteinket valami aprósággal. De ki mondja, hogy csak a vásárolt dolgok számítanak? Épp a saját készítésű ajándékok személyesek igazán, amelyeket az ajándékozott különösen értékelni fog. Bemutatunk 24 ötletet, hogyan lehet megtölteni az adventi kalendáriumot környezet- és pénztárcabarát módon.

Hogyan tölthetjük meg az adventi kalendáriumot: ötletek kreatívak számára

Egy kézzel írt, karácsonyi folytatásos történet 24 oldalon keresztül átvezet az adventi időszakon, és minden nap egy pillanatra elmerülhetünk a várakozás érzésében.

A versek is alkalmasak arra, hogy megteremtsük a karácsony hangulatát.

Egy kézzel írott bók minden nap egy különleges gesztust jelent szeretteink számára.

Közös emlékek élednek fel, ha kinyomtatjuk a kedvenc fényképeinket és írunk néhány sort a hátuljukra.

Egy egyedileg összeállított karácsonyi lejátszási listára mutató link vagy QR-kód fokozza a karácsonyi várakozás hangulatát.

Híresen finom a rétesed, vagy csodájára járnak az isteni desszertjeidnek? Akkor nyomtasd ki a kedvenc receptjeidet az adventi naptárhoz.

Az adventi kalendáriumba tehetsz nyomtatott vagy másolt rejtvényeket is, legyen szó sodokuról vagy keresztrejtvényről

 

Zero waste adventi naptár: Kuponok az alacsony költségvetés jegyében

Senki sem fog nemet mondani egy fejmasszázs-kuponra, igaz?

Túl sok sorozat maratont ültél végig a kanapén? Akkor muszáj belekerülnie az adventi kalendáriumba egy korcsolyázására vagy téli sétára szóló meghívónak. (További outdoor ötleteket télre itt olvashatsz)

Reggel néha nehéz felkelni, különösen, ha odakint hideg, szürke az idő. Egy kupon az ágyba hozott reggelihez még a hétalvóknak is biztosan mosolyt csal az arcára.

Vaníliás kifli, fahéjas csillagok, mézeskalács – a karácsonyi időszak klasszikusai. Együtt még szórakoztatóbb elkészíteni őket. Ezért nem hiányozhat egy meghívás a közös sütéshez, ha szeretnéd személyes, fenntartható ötletekkel megtölteni az adventi naptárat.

DIY ötletek a saját készítésű adventi kalendáriumhoz

Legyen szó egy házi készítésű ajakápolóról vagy egy peelingről: számos kozmetikai terméket össze lehet állítani házilag néhány összetevőből. (ötleteket itt találsz)

A saját készítésű granola sem boszorkányság. (például itt olvashatsz egy receptet)

Ha már a konyhában vagyunk: biztosan sok csodálatos összetevőt találsz a kamrában, amelyekből egy különleges fűszerkeveréket tudsz összeállítani.

Kicsit időigényesebb, de rendkívül ízletes: a házi müzliszeletek egészséges nassolnivalók az étkezések között, amelyeknek mindenki örül. (a receptért kattints ide)

A zero waste rajongók esküsznek rá: maradék anyagokból egyszerűen lehet arctisztító korongokat varrni.

Régi maradék gyapjúból egyébként házilag is készíthetsz makramé kulcstartót (útmutatót itt találhatsz)

Aki ügyesen köt vagy horgol, tehet egy saját készítésű fejpántot az adventi naptárba.

Nemcsak a gyerekek szeretik a házi készítésű gyurmát – stresszes pillanatokban a felnőttek is szívesen nyomkodják, vagy alkotnak belőlük kreatív formákat. (a gyurma receptjét itt találod)

Töltsd meg az adventi kalendáriumot különleges ötletekkel

Nem kell mindig valami újnak lennie: keress egy különösen szép könyvet a könyvmegállóból, és már be is teheted az adventi kalendáriumba.

Járj nyitott szemmel: legyen szó egy tobozról vagy dióról, a természet ajándékai mindenütt megtalálhatóak.

Apropó, természet: a zöldség-, fűszer- vagy virágmag tavaszra szintén jó ötlet az adventi kalendáriumba.

Nehéz feladat megajándékozni azt, akinek már mindene megvan. Ugyanakkor sokan vannak azok, akik nélkülöznek. Egy apró adomány az adventi kalendáriumban jócselekedetként értelmet nyer és örömet okoz – mindkét félnek.

Hallottál már a „fordított” adventi kalendáriumról? Itt is érvényes a mottó: jobb adni, mint kapni. Így működik: december 1-jén kiteszünk egy dobozt, amelybe minden nap kerül valami, pl. egy használaton kívüli pulóver a jótékonysági bolhapiacra, egy csomag higiéniai termék vagy egy régi mobiltelefon. Karácsonykor olyan jótékonysági szervezeteknek lehet átadni a doboz tartalmát, amelyek tárgyi adományokat fogadnak.