Ezért nem szabad kidobnod a kicsírázott fokhagymát
2022-12-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Tudtad, hogy a csírázó fokhagymát soha nem szabadna kidobnod?Biztosan te is találkoztál már a helyzettel. Főzés közben benyúlsz a kamrába és a friss, kemény gerezdek helyett száraz, szikkadt fejet találsz, amiből zöld hajtás növekszik. Konstatálod, hogy venni kell újat és azzal a lendülettel a szemetesbe dobod.

Nos, ez nagy hiba. Hogy miért..?

Nem titok, hogy a fokhagyma számtalan pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. Sok tanulmány foglalkozik vele, mennyire jó a szív-és érrendszer számára, antioxidásokban gazdag, csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti a vérnyomást és antimikrobiális hatása van.

Egy dél-koreai kutatócsoport a Kyungpook Egyetemen csodás felfedezést tett. Azt figyelték meg, hogy a fokhagymával kapcsolatos vizsgálatok mind a friss, nyers, fejlett növényt veszik figyelembe, éppen ezért ők azon dolgoztak, hogy a csíra hatásaira fényt derítsenek.

Az eredményeket 2014-ben a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben (Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóirat) közölték.

A kutatók bebizonyították, hogy a fokhagyma zöld csírájában szignifikánsan magasabb a hasznosuló antioxidáns tartalom, mint a friss fokhagymában, sőt mi több, ha a fokhagymát legalább 5 napra magára hagyjuk, már abban is növekszik a szintje.