10 érdekes tény, amit nem tudtál a macskákról
2020-06-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

Azt szokták mondani, hogy az ember vagy kutyás vagy macskás típus. Bár a kutyusokat is nagyon szeretjük, azért a cicákban mégiscsak van valami egészen különleges. Sőt, több minden is! Ezúttal hoztunk pár izgalmas információt, amit nem biztos, hogy tudtál a bajszos barátainkról.

Egy nagy család

A macskák emberek közötti jelenlétéről már az ókori Egyiptom idejéből is vannak feljegyzések, később pedig a középkorban jelennek meg újra, főleg a Közel-Keleten. Kutatások kimutatták, hogy minden egyes háziasított macskafajta eredete visszavezethető az 5 afrikai vadmacskafaj egyikéhez, amelyek időszámításunk előtt 8000 évvel éltek.

Orrlenyomat

Az emberek esetében egyéni azonosítóként szolgáló ujjlenyomat a cicusoknál az orr barázdáltságában jelenik meg. Ez a lenyomat mindegyiküknek teljesen egyedi, más mint a többieké.

Miaú!

Cicánk valószínűleg elég sokat nyávog ránk, azonban csak ritkán használja a kommunikációnak ezt a formáját fajtársaival szemben. A kölyök macskák még nyávognak anyjukhoz, amikor éhesek vagy fáznak, azonban a felnőtt egyedek már inkább más hangjeleket használnak egymás között, például turbékolnak, fújnak, morognak, és testbeszédükkel jeleznek egymásnak. Tehát ha háziállatunk nyivákol, szinte biztosra vehetjük, hogy tőlünk szeretne valamit.

Nem igazán érdekli

’Tappancs! Tappancs? Tappancs!!’ – ismerős ugye? Ugyan kutatások bizonyítják, hogy a macskák tudják, hogy van nevük, és fel is ismerik, ha hallják azt, ennek ellenére nemigen szeretnek reagálni. Tanulmányok ezt azzal magyarázzák, hogy a macskák nem az embereknek való engedelmesség céljából lettek háziasítva, történelmileg inkább az tűnik bizonyosnak, hogy a négylábúak kezdeményezték a kapcsolatot a kétlábúakkal.

Édes? Az meg mi?

A macska valószínűleg az egyetlen az emlősök között, aki nem érez édes ízt. A háziasított fajtákon kívül így vannak ezzel a nagymacskák is: az oroszlánokból és a tigrisekből is hiányzik az az aminosav, mely az édes íz érzékeléséhez szükséges DNS és gén előállításában játsszik szerepet.

A bajusz szerepe

Bizony nem csak a cuki kinézet miatt rendelkeznek bajusszal kedvenceink! Hatalmas segítséget nyújt nekik a tájékozódásban, és a közlekedésben: mivel olyan hosszú a bajusz, amilyen széles a testük, így már fejüket bedugva meg tudják állapítani, hogy be fognak-e férni valahova vagy nem.

A szépséghez bizony aludni kell

Egy macska naponta átlagosan 16-18 órát is alvással tölthet. Ez az életük körülbelül kétharmadát jelenti, tehát egy 9 éves cica valójában 3 évet töltött ébren az életéből.

Túl jó vadászok?

Minden macska természetéből fakadóan vadászik, még háziasított társaik is. A szabadon kószáló házimacskák pedig világszerte már 33 faj (madarak, kisebb emlősök, hüllők) kihalásához járultak hozzá. A macskákat a 100 leginvazívabb állatfaj közé sorolják.

A Disney alkalmazásában

Az amerikai Disneylandek rengeteg macskát tartanak, méghozzá nem csak aranyos pofijuk miatt. Mint azt az előbb említettük, a cicák imádnak vadászni. A rajzfilmek nagymestere pedig örömmel használja ki ezen szokásukat vidámparkjaiban, hogy minden este megszabadítsa a parkokat az arra tévedő egerektől és patkányoktól.

Guiness rekorder

A világon a legszebb macska-kort megélő cicus Cream Puff névre hallgatott, és a texasi Austinban élt 38 csodálatos évet és 3 napot. Egy macska átlagos várható élettartama 15 év körül van. Ez az elképesztő rekord pedig macskaévekben számolva 184 évet jelent, tehát Cream Puff igazi kis matuzsálem volt.

Forrás: Activebeauty