Zeller juice - így készítsd el a legfrissebb csodaszert!
2020-02-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Manapság a zeller az egyik (ha nem a) legtrendibb zöldség, ami teljesen érthető, hiszen számos jótékony hatása van. Elkészítése rendkívül egyszerű, a végeredmény pedig isteni finom!

Milyen hatásai vannak a zellerlének?

A nyers zeller számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, többek közt K-, C-, B-vitamint és béta-karotint, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át. A K-vitamin erősíti a csontjainkat, a C-vitamin egy erős antioxidáns, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, a B-vitaminnak fontos szerepe van az anyagcserénél, míg az A-vitamin pozitív hatással van a szemünk egészségére. Ezeken kívül rengeteg kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium és foszfor található a zellerben. A szakértők úgy vélik, hogy leginkább a magnézium és a kálium kombinációja felelős a zöldség vérnyomáscsökkentő hatásáért.

Utóbbin kívül számos más pozitív hatása is van, ugyanis a zellerlé jótékonyan hat a gyomor- és bélrendszer egészségére. Képes az olyan krónikus megbetegedések enyhítésére, mint az irritábilis bélszindróma, a gyomorégés, a székrekedés és a hasmenés. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása is van, így enyhíteni tud az ekcémán, az aknén, az ízületi panaszokon, a reumatikus megbetegedéseken és az autoimmun betegségeken is. Magas K-vitamin tartalma végett továbbá erősíti a csontokat és a szívet, ezen kívül pedig vértisztító és méregtelenítő hatása is van.

A frissen facsart zellerlével magas koncentrátumban tudjuk bevinni a fent említett anyagokat a szervezetünkbe. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásain kívül az sem elhanyagolható, hogy a zeller rendkívül kalóriaszegény, hiszen 90 százaléka víz, így nagyon jó salaktalanító, egyúttal csökkenti a vízvisszatartást is.

Íme, 3 szuper recept:

1. Zellerlé uborkával és citrommal

Hozzávalók 370 ml léhez:

295 g szárzeller/angol zeller

200 g kígyóuborka

30 g citrom

Elkészítés:

Mossunk meg minden hozzávalót, majd vágjuk 4-6 cm-es darabokra a zellert és a kígyóuborkát. Ezután tegyünk minden összetevőt a gyümölcsprésbe, majd ha már nem jön több lé, akkor el is készült az istenien finom innivalónk.

 

2. Zellerlé ananásszal, almával, petrezselyemmel és citrommal

Hozzávalók 400 ml léhez:

295 g szálzeller/angol zeller

170 g hámozott ananász

17 g petrezselyem

65 g alma

45 g citrom

Elkészítés:

Hámozzuk meg az ananászt, és jól mossuk meg a hozzávalókat. A zellert, a petrezselymet és az ananászt vágjuk 4-6 cm-es darabokra. Az almát nyolcadoljuk fel, és mindent adagoljunk egymás után a gyümölcsprésbe. Ha már nem jön több lé, akkor készen is vagyunk.

 

3. Zellerlé mentával, almával, citrommal és gyömbérrel

Hozzávalók 450 ml léhez:

300 g szálzeller/angol zeller

150 g alma

20 g citrom

10 g menta

5 g gyömbér

Elkészítés:

Mossunk meg minden hozzávalót, majd a zellert vágjuk 4-6 cm-es darabokra, az almát pedig nyolcadoljuk fel. Ezután egymás után adagoljuk a gyümölcsprésbe a hozzávalókat, és az utolsó cseppig préseljük ki az értékes nedűt.

Forrás: Activebeauty