Egészséges párkapcsolatban élsz? 8 kérdés, amiből megtudhatod!
2020-02-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden párkapcsolat küzd kihívásokkal, amelyekről sokszor nehéz megállapítani, hogy még beleférnek-e az úgynevezett „egészséges” kategóriába, vagy sem. Mit gondolsz? A Te párkapcsolatod egyensúlyban van? De miből lehet megállapítani ezt egyáltalán?

Sajnos a kapcsolatokra negatívan ható tényezők nem mindig olyan látványosak, mint egy félrelépés, vagy egy durva veszekedés. Sokszor csupán apróságokról van szó, amelyeket elsőre észre sem veszünk, mégis hosszabb távon megmérgezik a legnagyobb szerelmet is.

Ha tudni szeretnéd, hogy a Te kapcsolatod vajon egészséges-e, akkor válaszolj őszintén az alábbi 8 kérdésre, amely segíthet elvezetni a válaszhoz!

1. Önzés vagy önzetlenség?

Egy jól működő párkapcsolatban kölcsönösen, és önzetlenül adtok szeretetet és törődést egymásnak, csak azért, mert ezzel boldoggá teszitek a másikat. Ezért cserébe nem vártok ellentételezést, és nem érzed azt sem, hogy emiatt adósod lenne a partnered. Egy egészségtelen kapcsolatban ez már hiányzik, ott szinte minden önös érdekből működik.

Ezt is olvasd el! 7 ultimátumot adó mondat, amely még egészségesnek számít egy párkapcsolatban

2. Elfogadás vagy elégedetlenség?

Egy egészséges párkapcsolat csak akkor jöhet létre, ha mindketten úgy fogadjátok el a másikat, amilyen igazából. Ha egyikőtöknek sem kell megjátszani magatokat egymás előtt, és nem éreztek kényszert arra sem, hogy folyamatosan megváltoztassátok a párotokat. Gyakori azonban, hogy egy pár egyik, vagy mindkét tagja megpróbálja formálni a társa személyiségét, hogy jobban hasonlítson az általa elképzelt ideálhoz. Ezzel azonban részéről fellép a túlzott ellenőrzés, míg a másik állandó nyomás alá kerül.

3. Függőség vagy függetlenség?

Egy kapcsolat nem jár együtt a függőség érzésével. Egy párként is megtartjátok a saját egyéniségeteket, az álmaitokat, céljaitokat, és a barátaitokat. Teljesnek érzitek a saját életeteket, amely attól lesz még jobb, hogy azt megoszthatjátok egymással. De, ha egyik, vagy mindkét fél betegesen függ a másiktól, és állandó féltékenység gyötri őket, az sosem lesz egy egészséges együttélés.

4. Törődsz magaddal is, vagy mindig a párod az első?

Neked is szükséged van egy saját térre, és énidőre, amikor csak önmagaddal foglalkozhatsz. Enélkül ugyanis nem lehetsz igazán kiegyensúlyozott. De ha ez elmarad, mert mindig a párod igényeit próbálod teljesíteni, és teljesen alárendeled magad, akkor a kapcsolat mérlege is kibillen rossz irányba.

5. Őszinteség vagy hazugság?

Minden stabil kapcsolat alapja a kölcsönös őszinteség és bizalom. Enélkül nem működhet hosszú távon. Vannak dolgok, amelyeket nehéz elmondani a másiknak, és vannak kellemetlen beszélgetések, de ezek mégis nélkülözhetetlenek. Ha viszont a nyíltság helyett, inkább hazugsággal próbálod fenntartani a békét, vagy így szeretnéd megóvni a párod érzéseit, azzal nagy hibát követsz el. Így az egész kapcsolat hamissá és romlottá válik.

6. Teljesség vagy hiány?

Egy egészséges kapcsolatban mindkét fél igényei találkoznak, és teljesülnek. Vagy, ha ez nem jön létre, legalább beszéltek róla, és együtt próbáljátok jobbá tenni egymás életét. Egy egészségtelen viszonyban azonban mindenki a saját vágyaira koncentrál, és arra, amit a párjuk nem tud megadni számukra, ezért folyamatos hiányzérzetük megkeseríti az életüket.

7. Egyetértés vagy ellentét?

A konfliktus helyzetek elkerülhetetlenek, különösen akkor, ha két ember épp összeköltözik, vagy más módon emelik magasabb szintre a kapcsolatukat, és több időt töltenek egymással. A vitás helyzetek megfelelő rendezése elengedhetetlen a kapcsolat hosszú távú fenntartásához. De ha a konfliktusok már állandósulni látszanak, és folyamatos az ellentét a felek között, akkor az hamar a viszony elmérgesüléséhez vezet.

8. Elkötelezettség vs közömbösség?

Egy egészséges kapcsolatban mindkét fél elkötelezett annak folyamatos működtetése mellett. Még akkor is, ha bizonyos körülmények, és akadályok nehezítik. Ha ez a szándék és akarat hiányzik, akkor az hosszabb távon boldogtalansághoz, és kiábránduláshoz vezet.

Most nézz magadba, és válaszolj őszintén minden kérdésre! Ha úgy érzed Veletek minden rendben, akkor oszd meg ezt a pároddal is, hogy együtt örülhessetek. De, ha a válaszaid pont az ellenkezőjét mutatják, akkor ne habozz, tedd meg a szükséges lépéseket, mert Neked is jár egy egészséges és boldog párkapcsolat.