Polenta recept
2025-11-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók (4 adaghoz):

-500 g polenta (durvára őrölt kukoricaliszt)

-1,5 l víz

-½ teáskanál só

-1 evőkanál zsiradék (vaj vagy olaj)

-100 g finomra vágott szalonna

-150 g kemény sajt (például parmezán vagy pecorino)

-Titkos összetevő: 200 ml tejszín – ez adja a krémes állagot és fokozza az élményt

-Ha nem szeretnél zsírosabb verziót, használhatsz akár 100 ml tejfölt vagy növényi tejszín-alternatívát is – persze az íz és állag más lesz.

Elkészítés menete:

Először is pirítsd meg a szalonnát: kevés olajat melegíts egy serpenyőben, add hozzá a finomra vágott szalonnát, pirítsd meg világosbarnára, majd vedd ki és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot magába szívja.

Egy lábasban melegítsd fel a vizet a sóval és zsiradékkal, forrald fel. Majd mérsékeld a hőt közepesre.

Folyamatos keverés mellett fokozatosan add hozzá a polentát. Fontos: nem egyszerre öntöd bele, hanem apránként, és közben folyamatosan kevergetsz – így kerülhetők el a csomók.

Miután a polenta elkezd sűrűsödni, keverd hozzá a tejszínt a titkos összetevőként. Ezután keverd bele a kemény sajtot és a pirított szalonnát is. Keverd alaposan, amíg minden összeolvad és krémes állagot kapsz.

Ízesítsd ízlés szerint fekete borssal, friss fűszernövényekkel (pl. kakukkfű vagy rozmaring) – az apró ízesítés sokat dob az egyszerű fogáson.

Tálald forrón – ha szeretnéd, friss zöldfűszerrel vagy extra sajtszórással díszítheted.

Három extra infó, amit érdemes tudni

A víz-polenta arány kulcsfontosságú: javasolt az 1 rész polenta : 4-5 rész folyadék arány.

A tejszín bevezetésével a polenta lágyabb, selymesebb állagot kap – ez különösen akkor hasznos, ha krémesebb köretet szeretnél a köret és nem egy szilárd formát.

Ha el szeretnéd készíteni előre, akkor kihűlés után szeletelve sütheted vagy grillezheted – így másnap új köntösben is tálalhatod.

Miért működik együtt a szalonna, a sajt és a tejszín?

A szalonna füstös, mély ízt ad, amely izgalmassá teszi az amúgy visszafogott kukoricás alapízű polentát. A kemény sajt (például parmezán vagy pecorino) pikánsabb karakterrel gazdagítja, és jól olvad bele a meleg masszába. A tejszín pedig az a plusz, amely „összeköti” az ízeket, és krémes állagot biztosít – így a végeredmény nem csak köret, hanem önmagában is megálló, kívánatos étel lehet.

Tálalási tippek

Tálald friss salátával vagy párolt zöldségekkel, hogy legyen mellette valami üde és könnyed.

Ha főételként kínálod, pirított gombával vagy sült zöldségekkel is remek kombináció – pláne, ha a polenta alá egy kis zöldfűszeres olívaolajat csorgatsz.

Maradék polentát hagyd dermedni, majd vágd fel, pirítsd ropogósra serpenyőben: így krutonnak is kiváló.