7 ultimátumot adó mondat, amely még egészségesnek számít egy párkapcsolatban
2018-11-22  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Bár az ultimátumok adása egy párkapcsolatban igazságtalannak és egészségtelennek számít, mégis van pár pozitív hatása a párkapcsolatra nézve. Vannak helyzetek, amikor az ultimátumok adása megerősíthetnek egy párkapcsolatot, azonban mindig fontos tudnod azt, hogy számodra mi a legjobb, és ennek függvényében adj ultimátumot a partnerednek. Nagyon fontos, hogy a partnered elfogadja ezt és nyitott legyen a változásra. Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 7 ultimátumot adó mondatot, ami megváltoztathatja a párkapcsolatodat.

1. „Időre van szükségem ahhoz, hogy elkészüljek.”

Néha nagyon stresszes az, amikor a párod megmondja, hogy mikorra készülj el, vagy folyamatosan azt kérdezgeti, hogy még nem vagy-e készen akkor, amikor valamilyen közös programra készülődtök. Ilyenkor nagyon fontos, hogy te is megfelelően tudd kiszámolni az idődet, ugyanakkor pedig a partnerednek is időben kell szólnia neked az indulás időpontjáról. A párkapcsolat kulcsa az, hogy mindkettőtök időt biztosítson a másiknak.

2. „Mással fogok foglalkozni, ha állandóan a telefonodon lógsz.”

A mobiltelefon manapság a legtöbb ember számára függőséget okoz, amitől nehezen tudnak szabadulni. Nagyon frusztráló tud lenni az, amikor beszélni szeretnél a pároddal, de ő nem figyel rád. Nagyon fontos, hogy a párod megértse, mit szeretnél neki üzenni és ezeken megpróbáljon változtatni. A párodnak tudnia kell, hogy te mit vársz el tőle, neked pedig helyesen kell kommunikálnod felé azokat a dolgokat, melyeket nem tudsz elfogadni tőle.

3. „Ne mondd többet ezt, kényelmetlenül érzem magam.”

Próbáld elkerülni a partnered fenyegetését és helyette mondd el neki inkább a problémáidat. Mondd el, hogy mi zavar téged igazán. Sokkal egészségesebb az, ha először megmutatod neki azt, ahogyan érzel és utólag tudatod vele azt is, hogy mi zavar téged. A beszélgetések során valószínű sokszor sebezhetővé fogsz válni, főleg azért, mert ilyenkor mindig az őszinteségre törekszel, azonban mindig fontos, hogy el tudd mondani a párodnak azt, ami zavar téged a párkapcsolatban.

4. „Bánt az, amikor az exeddel beszélgetsz.”

Ha nem rendezzük a régi kapcsolatainkat, akkor gyakran előfordul az, hogy az új kapcsolatainkban is problémákba ütközünk. Sokszor nagyon zavaró az, amikor a párunk továbbra is rendszeresen beszélget az exével. Egy párkapcsolatban mindenki azt szeretné, ha a párja csak vele foglalkozna, azonban ha a partnered nem veszi észre, hogy téged zavar az, amikor az exével beszélget, akkor eldöntheted, hogy adsz-e neki emiatt ultimátumot vagy sem. Nagyon fontos az, hogy nyugodt hangon mondd el a párodnak, ami téged zavar, ahelyett, hogy dühös lennél.

5. „Nem muszáj mindig tévét néznünk.”

Amikor ultimátumot adsz a párodnak, nem tudod kontrollálni a reakcióját, valamint a változást sem tudod befolyásolni. Az ultimátumok adása első sorban önmagad miatt van és azért, hogy felismerd az értékeidet: azt, ahogyan szeretnéd, hogy viselkedjenek veled és azt, amit megérdemelsz egy párkapcsolatban. Egy párkapcsolatban azért adsz ultimátumot, mert törődsz a pároddal és azt szeretnéd, hogy a párkapcsolatod is remekül működjön. Ha a párod tudja azt, hogy kompromisszumot kell tennie akkor, amikor a párkapcsolatotokra kerül sor, akkor ő is erőfeszítéseket tesz majd ennek érdekében.

6. „Meg kell gondolnom azt, hogy tényleg szeretném-e folytatni a kapcsolatunkat.”

A pároddal való beszélgetéseknek jobbá kellene tenniük a kapcsolatotokat, vagy ezáltal legalább fel kellene ismernetek, milyen kötelezettségvállalásokat vagytok képesek megtenni a kapcsolatotokért. Ha a párod nem vesz részt a kapcsolatotokban úgy, ahogyan te azt szeretnéd, akkor meg kell tanulnod átlépni ezen, a partnerednek pedig tudnia kell azt, hogy te egyedül szeretnél lenni.

7. „Spórolnunk kell.”

Egy párkapcsolatban a pénz mindig egy kényes témának számított, éppen ezért az anyagiakról mindig nyugodtan és higgadtan kell beszélgetnetek. Ha mindig a párodat hibáztatod, de ugyanakkor aggódsz is az anyagi problémáitok miatt, akkor a megoldást máshol kell keresned. Az, ha beszélgettek az anyagi problémáitokról, főleg akkor, ha közös bankszámlákon is osztoztok, segíthet nektek abban, hogy sokkal könnyebben megoldjátok a problémáitokat.