Sörös sajtleves pekándiós morzsával
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
1 fej vöröshagyma
2 kisebb alma
2 ek. olívaolaj
1 kk. barna cukor
8 dl zöldségleves (2 kockából)
2 kk. morzsolt kakukkfű
3 dl világos sör
2 ek. liszt
1 dl tej
10 dkg cheddar sajt
1 brie sajt (12,5 dkg)
A morzsához:
5 dkg pekándió (lehet sima dióbél is)
2 ek. nagy szemű zabpehely
2 ek. liszt
2 ek. barna cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
5 dkg vaj
Elkészítés:
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A morzsa hozzávalóit késhegynyi sóval kézzel alaposan összegyúrjuk, sütőpapíros tepsire simítjuk, a sütőben 20 percig sütjük, közben egyszer megkeverjük.
A hagymát és az almát megtisztítjuk, összevágjuk. A hagymát nagyobb lábosban, nem túl forró olajon párolni kezdjük. Megszórjuk a barna cukorral, sóval, borssal, és kevergetve kissé karamellizáljuk. Ha már szép színe van, hozzáadunk kevés levest, az almát meg a kakukkfüvet, és még 8 percig pároljuk.
Felöntjük a maradék levessel és a sörrel, 5-10 percig főzzük. Közben simára keverjük a lisztet a tejjel. Ha az alma megpuhult, botmixerrel simára turmixoljuk a levest, behabarjuk, és közepes lángon sűrűbb állagúra főzzük.
A cheddart lereszeljük, brie-t kockára vágjuk, a levesbe szórjuk, és további 5 percig főzzük. A még meleg morzsával tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: azonnal