Sörös sajtleves pekándiós morzsával
2025-08-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

1 fej vöröshagyma

2 kisebb alma

2 ek. olívaolaj

1 kk. barna cukor

8 dl zöldségleves (2 kockából)

2 kk. morzsolt kakukkfű

3 dl világos sör

2 ek. liszt

1 dl tej

10 dkg cheddar sajt

1 brie sajt (12,5 dkg)

A morzsához:

5 dkg pekándió (lehet sima dióbél is)

2 ek. nagy szemű zabpehely

2 ek. liszt

2 ek. barna cukor

1 késhegynyi őrölt fahéj

5 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A morzsa hozzávalóit késhegynyi sóval kézzel alaposan összegyúrjuk, sütőpapíros tepsire simítjuk, a sütőben 20 percig sütjük, közben egyszer megkeverjük.

A hagymát és az almát megtisztítjuk, összevágjuk. A hagymát nagyobb lábosban, nem túl forró olajon párolni kezdjük. Megszórjuk a barna cukorral, sóval, borssal, és kevergetve kissé karamellizáljuk. Ha már szép színe van, hozzáadunk kevés levest, az almát meg a kakukkfüvet, és még 8 percig pároljuk.

Felöntjük a maradék levessel és a sörrel, 5-10 percig főzzük. Közben simára keverjük a lisztet a tejjel. Ha az alma megpuhult, botmixerrel simára turmixoljuk a levest, behabarjuk, és közepes lángon sűrűbb állagúra főzzük.

A cheddart lereszeljük, brie-t kockára vágjuk, a levesbe szórjuk, és további 5 percig főzzük. A még meleg morzsával tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: azonnal