Zabpelyhes tojásfasírt
2024-03-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A fasírthoz:

-2 dl zabpehely

-1,5 dl tej

-7 tojás

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 kis csokor petrezselyem

-1 ek. olaj

-1 ek. vaj a formákhoz

-1 késhegynyi cayenne-i bors

A körethez:

-30 dkg gluténmentes tészta (pl. fusili)

-10 dkg kecskesajt

-45 dkg bébi spenót

-2 gerezd fokhagyma

-1 ek. vaj

-2 dl tejszín

-1 csapott ek. kukoricakeményítő

Elkészítés:

A zabpelyhet összekeverjük a tejjel, és 30 percig állni hagyjuk. 6 tojást keményre főzünk. A hagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk, az olajon üvegesre pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A petrezselymet apróra vágjuk. A megfőtt tojásokat meghámozzuk, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

A sütőt 160 -ra előmelegítjük. 12 rekeszes muffinformát kikenünk vajjal. A zabpehelyhez hozzáadjuk a lereszelt tojásokat, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a cayenne-i borssal, sóval ízesítjük. Az egészet összekeverjük a maradék 1 tojással, ha kicsit lágy, egy kis zabpehely adható hozzá.

A masszából golyókat formálunk, és a muffinformákba tesszük. Mindegyik tetejére teszünk egy pici vajat, majd a sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Közben a tésztát előírás szerint megfőzzük. A sajtot lereszeljük. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, a fokhagymadarabokat lepirítjuk rajta. A spenót kétharmad részét aprítógépben összezúzzuk és a vajas fokhagymával összekeverjük, majd az egész spenótleveleket is rátesszük, összeforgatjuk.

Az étkezési keményítővel kikevert tejszínnel felöntjük, sóval borssal ízesítjük, hozzáadjuk a sajtot és pár perc alatt készre főzzük. Az elkészült parajt összeforgatjuk a tésztával, és a tojásfasírttal kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva