Villám fondant házilag
Hozzávalók:
-7 és fél bögre átszitált porcukor (75 dkg, de lehet, hogy picit többet vesz fel, ezért legyen talomban több, főleg, ha színeztek is)
-2 evőkanál étolaj
-2 evőkanál méz
-egy kis tasak (egy evőkanál) zselatinpor (10 g)
-negyed bögre víz (6 evőkanál)
+ egy teáskanál vanília vagy színtelen mandula kivonat/aroma
(Ha marcipánra hasonlítson, akkor mandula aromát használjatok, ha fondant legyen, akkor sima vanília kivonatot…)
-a nyújtáshoz kevés étkezési keményítő
Elkészítés:
A porcukrot átszitáljuk. Ez nagyon fontos, át kell szitálni!
A vizet elkeverjük a zselatinnal egy picinyke lábasban, majd összemelegítjük, és hozzákeverjük a mézet, majd az étolajat.
5 bögrényi átszitál porcukrot teszünk egy nagyobb edénybe, majd mélyedést készítünk a közepébe és a zselatinos masszát a közepébe öntjük. Egy fakanállal összekeverjük az egészet, majd elkezdjük hozzámérni a többi pocukrot is úgy fél bögrénként. Amikor már összeáll, kézzel kezdjük gyúrni, és addig adagoljuk a porcukrot, míg olyan masszát nem kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz.
Ha ezzel megvagyunk, akkor azonnal frissentartó fóliába csomagoljuk, vagy elkezdjük a színezést.
Itt fontos tudnotok, hogy nem akármilyen festékkel színezünk, hanem ha lehet, akkor gél alapúval, amiből egy-két csepp is elég, és nem lágyítja el a fondantot. Ha mégis ellágyítanánk természetes színezékkel mondjuk, akkor addig kell még hozzádolgoznunk további porcukrot, amíg vissza nem áll az eredeti állaga!
Nem egyik pillanatról a másikra tudjuk beledolgozni a színezéket, de amennyire reménytelennek tűnik az elején a dolog, de nyugalom, egy-két perc után jön a varázslat!
Amire még ügyeljetek, hogy ha több részre szeditek a fondantot, mert többféle színt szeretnétek, akkor míg a színezéssel bíbelődtök, addig a többit zacskóba, vagy fóliába tegyétek, mert szabadon megkeményednek!A fondantot száraz, lehetőleg hűvös vagy szobahőmérsékleten tároljatok, letakarva vagy dobozban, fénytől védve.Nyújtás előtt kézzel gyúrjátok át, és keményítővel megszórt deszkán nyújtsátok!