Vaníliakrémes epertorta
Hozzávalók kb. 10 szelethez
A tésztához:
-10 dkg puha vaj + a formához
-20 dkg liszt
-1 tojás
-5 dkg cukor
-1 ek. víz
A töltelékhez:
-1 dl tejszín
-1 dl tej
-1 rúd vanília
-30 dkg eper
-5 tojássárgája
-1 ek. cukor
-1 csapott ek. liszt
Elkészítés:
Kivajazunk egy 28 cm-es piteformát. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A forma méretére kinyújtjuk úgy, hogy a peremére is jusson, a tésztát villával megszurkáljuk, és a sütőben kb. 10 perc alatt percig elősütjük. Kivesszük, a sütő hőfokát 180 °C-ra visszavesszük.
Közben a töltelékhez a vaníliarúd pépjét kikaparjuk. A tejszínt a tejjel és a vaníliapéppel lassan összeforraljuk. Félretesszük kihűlni. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szárakat eltávolítjuk, a gyümölcsöt felszeleteljük.
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük. A kissé kihűlt tejszínt lassan hozzáöntjük, közben folyamatosan keverjük. Végül a lisztet is belekeverjük. A krémet a tésztába öntjük, a felszeletelt epret rászórjuk és a sütőbe visszatéve 40-50 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük be alufóliával. Nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva