Vaníliakrémes epertorta
2025-05-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 szelethez

A tésztához:

-10 dkg puha vaj + a formához

-20 dkg liszt

-1 tojás

-5 dkg cukor

-1 ek. víz

A töltelékhez:

-1 dl tejszín

-1 dl tej

-1 rúd vanília

-30 dkg eper

-5 tojássárgája

-1 ek. cukor

-1 csapott ek. liszt

Elkészítés:

Kivajazunk egy 28 cm-es piteformát. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A forma méretére kinyújtjuk úgy, hogy a peremére is jusson, a tésztát villával megszurkáljuk, és a sütőben kb. 10 perc alatt percig elősütjük. Kivesszük, a sütő hőfokát 180 °C-ra visszavesszük.

Közben a töltelékhez a vaníliarúd pépjét kikaparjuk. A tejszínt a tejjel és a vaníliapéppel lassan összeforraljuk. Félretesszük kihűlni. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szárakat eltávolítjuk, a gyümölcsöt felszeleteljük.

A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük. A kissé kihűlt tejszínt lassan hozzáöntjük, közben folyamatosan keverjük. Végül a lisztet is belekeverjük. A krémet a tésztába öntjük, a felszeletelt epret rászórjuk és a sütőbe visszatéve 40-50 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük be alufóliával. Nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva