Valóban egészségtelen a túl sok só?
2023-06-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Mennyi sót fogyaszthatunk, és milyen lehetséges következményei lehetnek a túl sok só fogyasztásának? Erre kerestük a választ.

A túl sok só köztudottan káros az egészségre. De mi is áll pontosan a túlzott sófogyasztás mögött, és milyen hibákat érdemes elkerülni? Johannes Gutwald bőrgyógyászt kérdeztük a témában. Mivel a táplálkozás nemcsak az általános testi egészséghez, hanem a bőr egészségéhez is hozzájárul, ő igazán szakértő ebben a kérdésben - mutatja be a szakembert a schweizer-illustrierte.ch.

Igaz, hogy a túl sok só fogyasztása egészségtelen? És mik a következményei?

Johannes Gutwald: Számos tanulmány alátámasztja, hogy a túl sok só fogyasztása egészségtelen. A túlzott sófogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel és a stroke-kal, de vesebetegséghez is vezethet. Ezenkívül a só elősegíti a kalcium kiválasztását a vesén keresztül. Ez hozzájárulhat a só kiürüléséhez a csontokból és így a csontritkuláshoz, különösen a menopauza után lévő nőknél. Aggodalomra ad okot az is, hogy a só gyomorrák kialakulását okozhatja.

Mi tehát a maximális sómennyiség, amit nyugodt szívvel elfogyaszthatunk naponta?

Erre vonatkozóan különböző ajánlások léteznek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a sófogyasztást személyenként és naponta legfeljebb öt grammra kell csökkenteni.

A Harvard Medical School napi 1,4 grammos alsó határt ad meg a 14 évnél idősebb nők és férfiak számára. A felső határnak 2,3 grammnak (körülbelül egy teáskanálnak) kellene lennie a krónikus betegségek csökkentése érdekében.

Az is előfordulhat, hogy valaki túl kevés sót eszik?

Alapvetően senkinek sem kell külön sót fogyasztania, hiszen a só minden élelmiszerben benne van. A feldolgozatlan élelmiszerek, például a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, húsok és tejtermékek természetes formában tartalmaznak sót. A legtöbb sót azonban feldolgozott termékekkel, például kenyérrel és pékáruval, sajtokkal és sajtkészítményekkel, húskészítményekkel (kolbásszal, sonkával, szalonnával), készételekkel, sós rágcsálnivalókkal vagy levesekkel visszük be a szervezetünkbe.

Mit tehetünk a sóbevitel csökkentése érdekében?

A sófogyasztás csökkentése úgy érhető el, ha minél több feldolgozatlan élelmiszert fogyasztunk, kerüljük a késztermékeket, friss hozzávalókkal főzünk, és nem adunk az ételekhez extra sót. Először mindig kóstold meg az ételt, mielőtt a sószóróért nyúlnál!

Vannak a sónak egészségesebb alternatívái, amelyeket használhatunk helyette?

A fűszerek és a gyógynövények finom ízt biztosítanak, ezért alkalmasak az ételek ízesítésére. A citrusfélék, mint például a citrom, ugyanolyan ízérzékelőket aktiválnak, mint a só. Ha ezeket sóval kombináljuk, kevesebb sóval ugyanolyan ínycsiklandozó fogásokat tehetünk az asztalra.