Üzenetküldési etikett online társkereséshez
2022-01-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Az online ismerkedés rendkívül kényelmes és praktikus eszköze az üzenet küldési lehetőség. Ezen keresztül a legbátortalanabb társkeresők is sikert érhetnek el, és már jól felkészülten érkezhetnek egy első randira, ami így talán már nem is fog majd olyan ijesztőnek tűnni.

Mégis, mint minden más eszköz esetén, itt sem árt betartani néhány alapvető szabályt annak érdekében, hogy elkerülhess néhány kínos helyzetet és pár esetleges félreértést.

Mire kell odafigyelj, amikor levelet írsz valakinek? Az alábbi tanácsainkból kiderül!

Sose írj levelet alkoholtól mámoros állapotban!

Egy őrült bulit követő másnap reggel, amikor ránézel a telefonodra, meglehetősen kellemetlen élményben lehet részed. A néhány pohár ital után elküldött üzenetek és a jel, amely szerint a másik fél már olvasta is, esélyt sem ad arra, hogy az írásod esetleg visszavond. Az ilyen kínos helyzeteket csak egyetlen módon lehet kivédeni, ha sohasem csinálod újra. Ha iszol, akkor inkább kapcsold ki a telefonod.

Ne írj felfokozott hangulatban!

Ha épp ideges vagy és feszült akkor jobb, ha nem írogatsz semmit a randipartnerednek, mert könnyen előfordulhat, hogy megbántod, akaratlanul is. Valami olyat írsz, amit nem gondolsz komolyan, csak a túlfűtött érzelmek mondatják veled, és máris magyarázkodhatsz.

Fogd rövidre!

Legyél rövid, de kedves. Minél világosabban és egyértelműbben fogalmazol, annál kevésbé adsz esélyt arra, hogy a másik fél esetleg félreértelmezzen valamit. Nem vagytok jelen mindketten személyesen, nem látjátok egymás testbeszédét, ezért nem mindenki ért mindent ugyanúgy sem.

Ne küldj túl sok levelet!

Senki nem szereti, ha elárasztják üzenetekkel a levélfiókját. Nem kell valakire újra és újra ráírnod, csak azért, mert nem, vagy csak késve válaszol. Bizonyára látta az első leveledet is, de jó okkal nem írt vissza eddig. Várj türelemmel, különben túlságosan ragaszkodónak és rámenősnek tűnsz. Ha pedig úgy látszik, hogy nem is akar Neked válaszolni, akkor jobb, ha gyorsan elfelejted, és inkább keresel valaki mást helyette, aki komolyan vesz.

Ezt is olvasd el! - Miről írj az első leveledben? 5 gyors tipp a netes társkereséshez

Ne vidd túlzásba a hangulatjeleket!

Az emojik kedves eszközök az üzeneteink kiszínezésére és hangulatunk közvetítésére, de csak egy bizonyos határig. Ha túlzásba esel, azzal könnyen épp az ellenkezőjét fogod elérni a levelezőpartnerednél. Komolytalannak és gyerekesnek tűnhetsz, akivel nem lesz kedve tovább ismerkedni.

Figyelj a helyesírásra!

Meglehetősen kiábrándító első benyomást kelt egy helyesírási hibáktól hemzsegő bemutatkozó levél. Ha az írott kommunikáció nem kifejezetten az erősséged, akkor használd ki az internet és a szövegszerkesztő programok adta lehetőségeket, és csak akkor küldj el egy üzenetet, ha a hibákat ellenőrizted és kijavítottad. Hidd el, megéri azt a plusz néhány percet rászánni.

Ne lőjj el minden témát!

Ha szimpatikus számodra valaki, akkor ne próbálj mindent írásban megtudni róla. Amikor szóba kerül egy nagyobb téma, akkor „tegyétek el” a személyes találkozóra, ahol sokkal jobb alkalmatok nyílik majd részletesen megbeszélni. Így biztosan lesz közös témátok az első randevún, és elkerülhetitek azt a bizonyos kínos csendet. Egy jó kis beszélgetés pedig ráadásul mindig közelebb hoz két embert egymáshoz, ami már félsiker.