Újrakezdenéd az exeddel? Tényleg olyan jó ötlet?
2021-04-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Kapsz egy kedves üzenetet a volt párodtól. Ha eddig úgy gondoltad, hogy már rég lezártál magadban mindent, egy ilyen gesztus könnyen feléleszthet benned néhány gyengéd érzelmet. A következő pillanatban pedig már lehet, hogy azon gondolkozol, miért lett vége, hiszen Ti összetartoztok. Ne aggódj! Ezek a reakciók természetesek. De vajon miért tűnik vonzó lehetőségnek visszamenni egy exhez?

Az első számú indok, hogy jól ismeritek már egymást. Ilyenkor megszépül a múlt, és azt gondoljátok, hogy másodjára minden másként lenne. Bár előfordul, amikor egy felmelegítés tényleg sikeres lesz, addig az esetek többségében ez nem így történik.

De honnan tudhatod, hogy nálatok az újrakezdés helyes lenne vagy sem? Létezik erre valami szabály?

A válasz igen és nem. Mindenesetre nem árt a döntés előtt az alábbi kérdésekre őszintén válaszolnod, és ennek fényében mérlegelned.

Miért szakítottatok?

Csak a körülmények lehetetlenítették el a kapcsolatot, vagy totálisan összeférhetetlenek voltatok? Ha azért mentetek szét, mert nem tudtátok összeilleszteni jövőképeteket, vagy gyakran veszekedtetek, esetleg már mérgező volt mindkettőtök számára az együttélés, akkor nem a legjobb ötlet egy felmelegítés. Ugyanakkor előfordul olyan is, hogy egyszerűen nem volt jó az időzítés, vagy túl fiatalok voltatok még, esetleg nagy volt a távolság. Ilyenkor nem biztos, hogy kudarcra lenne ítélve egy második nekifutás.

Mit tanultál azóta, hogy különváltatok?

Ha mindig ugyanazt csinálod, akkor mindig ugyanaz lesz az eredménye is. Vagyis, ha nem tanulsz a múlt hibáiból, akkor újra el fogod őket követni, így a kudarcba fulladt kapcsolatod ismét szakításhoz fog vezetni. Nem működött köztetek jól a kommunikáció? Az egyikőtök távolságtartóbb volt, és elzárkózott a párbeszédtől, míg a másik hiába próbálkozott megoldást keresni? Mindannyian cipelünk múltbéli terheket a vállunkon, gyerekkori sérelmeket, vagy éppen korábbi párkapcsolatokból hozott sebeket. De, ha nem tudjuk ezeket feldolgozni, az rányomja a bélyegét a jövőre is.

Ki döntött a szakításról?

Kölcsönösen és átgondoltan döntöttetek úgy, hogy jobb, ha vége, vagy épp ellenkezőleg, csak az egyikőtök akarta? Ha valamelyikőtök még nem tudta lezárni a múltat, és feldolgozni az elszenvedett sérelmeit, esetleg a köztetek lévő bizalom is meggyengült, akkor számára túlságosan nehéz lenne egy újrakezdés. Előfordulhat, hogy a másik fél megbánta a tetteit, és hajlandó változtatni, illetve tenni azért, hogy második próbálkozásra működőképesebb legyen a kapcsolat, akkor esetleg megér még egy esélyt.

Ezt is olvasd el! - 8 jel, hogy az exed újrakezdené veled

Ugyanúgy képzelitek el a jövőt?

Azért szakítottatok, mert egyikőtök akart gyerekeket, míg a másik nem? Vagy azért mentetek szét, mert nem tudtatok megegyezni abban, hogy hol éljetek? Előfordulhat, hogy ezek a hosszabb távú tervek megváltoztak a szakítás óta, főleg, ha több év is eltelt közben. Amennyiben most már összecseng mindkettőtök jövőt illető elképzelése, akkor lehet esélye a kapcsolat folytatásának. De a legfontosabb az, hogy maradj hű önmagadhoz, és a saját céljaidhoz.

Nálatok is szóba jött az ún. „ex faktor”?

Mit jelent ez? Szakítás után bárkivel is randizol, egyik sem ér fel számodra az exeddel. Van ugyanis köztetek egy bizonyos kémia és egy olyan kötelék, amely összetart benneteket. Előfordulhat, hogy így van, de ez a tényező akkor is csak egy a sok közül. Egy kapcsolat működtetéséhez két ember kell, és fontos, hogy ne a megszépült múltból indulj ki, hanem a tények lebegjenek a szemed előtt. Ne azalapján dönts, hogy milyen lehetett volna, hanem hogy ténylegesen milyen volt.

Számtalanszor megesik velünk az életünk során, hogy csak akkor jövünk rá, mennyire fontos volt valaki vagy valami, amikor már elveszítettük. Visszatérni egy korábbi partnerhez nem könnyű döntés. Folyamatos kompromisszumokra, közös munkára és elhatározásra van szükség. Sikeres pedig csak akkor lehet, ha mindkét fél egyformán ezt akarja, és mindent meg is tesz érte.