Tűzdelt-töltött makréla
Hozzávalók 4 személyre
A halhoz:
4 egyforma, közepes makréla
8 nagy gerezd fokhagyma
4 ág rozmaring
8 szál kakukkfű
1 csokor petrezselyem
4 ek. olaj
A körethez:
2 cukkini
4 paradicsom
4 piros húsú paprika
2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A makrélákat megtisztítjuk, kizsigereljük, megmossuk, leszárítjuk, húsukat bevagdaljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és a vágásokba tűzdeljük. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk. A körethez a cukkínit megmossuk, karikákra, a paradicsomot félbe, a paprikákat szintén félbe vágjuk.
A tűzdelt makrélát sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekből 4 kicsi csokrot készítünk, mindegyik hal hasüregébe töltünk egyet-egyet. Meglocsoljuk az olajjal, és faszénparázs fölött, a forró grillen kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Az egész, nagyobb darab halakat elég nehéz a grillrácson sütni, hogy fordításkor ne essenek szét, ezért célszerű speciális halgrillező rácsban sütni.
A körethez az előkészített zöldségeket sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk az olívaolajjal és a hal után, a forró grillen kb. 10 perc alatt szintén pirosra sütjük. A zöldséget is érdemes kétoldalas grillezőrácsban sütni, úgy könnyen forgathatók. A hallal tálaljuk. Friss citromot kínálhatunk mellé.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva