Tűzdelt-töltött makréla
2025-07-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A halhoz:

4 egyforma, közepes makréla

8 nagy gerezd fokhagyma

4 ág rozmaring

8 szál kakukkfű

1 csokor petrezselyem

4 ek. olaj

A körethez:

2 cukkini

4 paradicsom

4 piros húsú paprika

2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A makrélákat megtisztítjuk, kizsigereljük, megmossuk, leszárítjuk, húsukat bevagdaljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és a vágásokba tűzdeljük. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk. A körethez a cukkínit megmossuk, karikákra, a paradicsomot félbe, a paprikákat szintén félbe vágjuk.

A tűzdelt makrélát sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekből 4 kicsi csokrot készítünk, mindegyik hal hasüregébe töltünk egyet-egyet. Meglocsoljuk az olajjal, és faszénparázs fölött, a forró grillen kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Az egész, nagyobb darab halakat elég nehéz a grillrácson sütni, hogy fordításkor ne essenek szét, ezért célszerű speciális halgrillező rácsban sütni.

A körethez az előkészített zöldségeket sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk az olívaolajjal és a hal után, a forró grillen kb. 10 perc alatt szintén pirosra sütjük. A zöldséget is érdemes kétoldalas grillezőrácsban sütni, úgy könnyen forgathatók. A hallal tálaljuk. Friss citromot kínálhatunk mellé.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva