Túrós pogácsa
Hozzávalók kb. 1 kg pogácsához:
-50 dkg liszt
-25 dkg tehéntúró
-2 dl joghurt
-1 tk. csipet só
-1 csomag szárított élesztő
-1 tojás + 1 a kenéshez
-magok, vagy reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet, a túrót, a joghurtot, a sót, az élesztőt és 1 tojást tálba tesszük, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. A tésztát előző este is begyúrhatjuk, ekkor tegyük a hűtőbe, és másnap nyújtjuk, szaggassuk.
Ezután a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 1 cm vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a pogácsákat tepsire tesszük. Lekenjük tojással, megszórjuk magokkal vagy reszelt sajttal, és a sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva