Túlzott félelem a közös jövőtől – hogyan kerüld el egy új párkapcsolatban?
2020-06-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Sok ember fél a jövőtől. Mert kiszámíthatatlan, mert bizonytalan, és mert nincs felette kontrolunk. Ez az érzés egy első randevú előtt is elhatalmasodhat benned, hiszen alig ismered a partnered, személyesen pedig még nem is láttad.

A túlzott aggodalom különösen érthető akkor, ha a múltban esetleg többször is megbántottak, és még nem sikerült túl lépned rajta. Persze védekezhetsz azzal, hogy már előre felkészülsz a legrosszabbra, de ez sem fog sajnos megvédeni, inkább csak még nagyobb stressz alá helyez.

Ha a jövőt nem is, a saját jelenbéli félelmeidet szerencsére kontrol alá helyezheted, ha követed az alábbi tanácsainkat!

Ne gyárts teóriákat!

Mi lesz, ha nem tetszem neki? Mi lesz, ha nem akar komoly kapcsolatot? Mi lesz, ha faképnél hagy? Amikor egy gondolatod úgy kezdődik, hogy „Mi lesz, ha…?”, akkor gyorsan tereld el a figyelmedet, és ne hagyj esélyt se az agyadnak, hogy különböző hamis forgatókönyvekkel még inkább elbizonytalanítson.

Legyél kíváncsi!

Ábrándozás és rettegés helyett, inkább kelj fel, és tedd meg! Ne Te próbáld kitalálni, hogy milyen lehet a randipartnered, hanem menj, és nézd meg magadnak! Már a találkozó előtt is kérdezz tőle sokat, hogy jobban megismerhesd! Vegyetek részt közös programokon, hogy lásd milyen, amikor jól érzi magát a maga valójában, és nem a Te idealizált világodban.

Vezess randinaplót!

Az agyunk hajlamos eltúlozni olyan dolgokat, mint az apró gesztusok, vagy épp a lehetetlen és kellemetlen helyzetek. Ha egy naplóba feljegyzed a randevúidról a legfontosabb tényeket, mint például, hogy hol voltatok, hogyan érezted magad, mi ment jól, vagy mi nem, ezek segítenek majd tisztán látni, hogy mi is történt, és kevésbé fogsz téves következtetéseket levonni, vagy jeleket félreérteni.

Ezt is olvasd el! - 7 jel, amelyet biztosan félreértesz az első randin

Térképezd fel, hogy mennyire érdeklődik irántad!

Ha azon kapod magad, hogy folyton csak Te írsz neki, és jellemzően Te kezdeményezel, akkor az azt mutatja, hogy ő kevésbé tartja fontosnak a Veled való ismerkedést, és végső soron Téged. Ha ezt már a randizás korai szakaszában felismered, akkor időben tovább léphetsz, és kereshetsz mást, ahelyett, hogy azon aggodalmaskodnál, hogy milyen lesz a közös jövőtök, ha egyáltalán lesz olyan.

Maradj nyitott!

Amikor még csak az ismerkedés korai szakaszában jártok, nem tilos nyitott szemmel járni, és észrevenni más kínálkozó lehetőségeket is. Engedd, hogy magával sodorjon kicsit az ár, mert nagy valószínűséggel nem az első randipartnered lesz a nagy Ő. Hagyd meg magadnak a választás lehetőségét!

Ismerd fel, hogy mi az, amit befolyásolhatsz, és mi az, amit nem lehet kontrolálni!

Ha szeretnéd mérsékelni a jövőtől való félelmeidet, akkor koncentrálj azokra a dolgokra, amelyekre hatással lehetsz. Te döntöd el például, hogy mit viselsz, kivel találkozol, vagy mit mesélsz el egy randi alkalmával. Ha érzed, hogy a kezedben van az irányítás, akkor magabiztosabb leszel, és nem hátrálsz meg az ismeretlentől.

A legrosszabb az aggodalmaskodásban az, hogy nem engedi élvezni a pillanatot. Nehéz úgy jól érezni magad, hogy közben a jövőn rágódsz. Inkább koncentrálj a jelenre, légy magabiztos, és engedd, hogy minden menjen a maga természetes útján!