Tésztadiéta
2023-12-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A legtöbb fogyókúrás trend tiltólistára teszi a tejterméket, a szénhidrátokat, a húst, a sót, a cukrot, a zsiradékot. Ám ezzel nemcsak, hogy nem eredményeznek hosszútávú testsúlycsökkenést, még számtalan életfunkciót is veszélyeztetnek.

– Az egészséges étrendbe minden belefér, így a tészta is – hívta fel figyelmünket Fekete Krisztina dietetikus. – Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek. Nincsenek egészségtelen ételek, csak helytelenül összeállított étrend. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan élelmiszerek, élelmiszercsoportok, pl. zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és gabonafélék, amelyeket naponta többször is ajánlott fogyasztani, míg mások ritkábban kerüljenek az asztalra.

Na de mi a helyzet a tésztával? A tészták az összetett szénhidrátok közé tartoznak, melyek táplálkozástanilag is rendkívül értékes ételnek számítanak. A hazánkban népszerű tojásos tészták – a tojásnak köszönhetően – azonban még több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Emellett a szénhidrátok bizonyítottan fontos szerepet töltenek be a betegségek és a fertőzések elleni védekezésben, illetve jó hatással vannak a kedélyállapotra is.

A lényeg, hogy ha a testmozgás okozta zsírégetés egyensúlyban van a kalóriabevitellel, nem alakul ki sem fogyás, sem hízás. Alábbi tésztás tippjeink megfelelő testmozgással együtt gondoskodnak a jó közérzetről és a jó alakról.

Zöldséges rakott metélt

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg (4 tojásos) metélt tészta, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg morzsolt kukorica, 2 közepes paradicsom, 1 közepes zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 10 dkg sovány köményes sajt, 3 ek. olaj, 1 tk. só, majoránna, pirospaprika, törött bors, aprított petrezselyemzöld

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a gusztusosan apróra feldarabolt zöldségeket, paradicsomot, paprikát, és az ízesítők hozzáadása után kevés vízzel puhára pároljuk. A tésztát kifőzzük, leszűrjük. Tűzálló tálat kikenünk olajjal, és rétegesen, felváltva lerakjuk a tésztát és a zöldségragut. A tetejéra reszelt sajtot szórunk, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Friss fejes salátát kínálunk hozzá.

1 adag: 505 kcal

Brokkolis tonhalas tészta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg tojásos tészta, 30 dkg brokkoli (mélyhűtött), 30 dkg paradicsom, 1 póréhagyma, 2 ek olívaolaj, 30 dkg tonhalfilé, 1-2 dkg mustár, 2-3 tk. 20%-os ecet, petrezselyemzöld, só, feketebors

A penne tésztát forrásban lévő vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk, majd pár perccel a főzési idő vége előtt a rózsáira szedett brokkolit is beletesszük a vízbe, és együtt készre főzzük. Tálban összekeverjük az olívaolajat, balzsamecetet, mustárt és borsot. Hozzátesszük a konzervtonhal-darabokat, az apróra vágott póréhagymát, a kockákra vagy cikkekre vágott paradicsomot és a felaprított petrezselyemzöldet. A brokkolis tésztát leszűrjük, és összeforgatjuk a tonhaldarabokkal összekevert öntettel.

1 adag: 365 kcal

Zabpelyhes-kaprostúrós galuska

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sovány tehéntúró, 10 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2 tojás 1 dl 1,5%-os tej, 1-2 dl víz, 2 ek. napraforgóolaj, 2 csokor kapor, 1 csipet só, 3 dkg margarin, 2 dl 12%-os tejföl (esetleg külön 10 dkg juhtúró és 5 dkg rokfort)

A zabpehelyre öntjük a tejet, és 15 percre félretesszük. A tojást habosra verjük 1 dl vízzel, és hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, valamint a finomlisztet. Belecsorgatjuk az olajat, hozzátesszük a megmosott és finomra vágott egyik csokor kaprot, majd a tejes zabpehellyel együtt az egészet alaposan összekeverjük. Szükség szerint annyi vizet töltünk még hozzá, hogy a szokásos sűrűségű galuskamassza legyen belőle. Forrásban lévő, bő sós vízbe a szokásos módon kiszaggatjuk, és felolvasztott margarinra szűrve összekeverjük. A tejföllel összedolgozzuk a megmosott és lecsurgatott, finomra metélt másik csokor kaprot, majd ráöntjük a tetejére. (Ha valaki gazdagabban szeretné tálalni, a tejfölben keverjen el 10 dkg csípős juhtúrót vagy 5 dkg reszelt rokfortot, és azzal a sütőben forrósítsa át.)

1 adag: 395 kcal (juhtúró és rokfort nélkül)