Tejszínes petrezselyemleves sajtgaluskával
2024-09-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

A leveshez:

-4 csokor petrezselyem

-5 szál zöldhagyma

-5 dkg vaj

-2 ek. liszt

-8 dl zöldségleves (kockából)

-2 dl tejszín

-1 ek. citromlé

A sajtgaluskához:

-2 ek. vaj

-5 dkg liszt

-5 dkg reszelt parmezán sajt

-1 tojás

-1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A galuskához a vajat 0,8 dl vízbe tesszük és felmelegítjük. Amikor forr, hozzáadjuk a lisztet és a reszelt parmezánt, majd alaposan elkeverjük, hogy összeálljon. Levesszük a tűzről, beleütjük és elkeverjük benne a tojást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük. Félretesszük pihenni.

A leveshez a petrezselymet megmossuk és lerázzuk róla a vizet. A hagymákat megtisztítjuk és finomra vágjuk, a vajat pedig felmelegítjük egy mélyebb edényben. Hozzáadjuk a hagymát, megfuttatjuk, majd megszórjuk a liszttel és 1 percet kevergetjük. Ezután ráöntjük a zöldséglevest.

Amikor a leves már forr a leves, hozzáadjuk a petrezselymet és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a citromlével ízesítjük. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről és összeturmixoljuk, hogy szép sima legyen.

Bő sós vizet forralunk és a sajtos masszából egy kávéskanál segítségével kis galuskákat szaggatunk bele. Kis lángon 4-5 percig főzzük, majd amikor kész, leszűrjük. A forró levessel tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva