Tejszínes petrezselyemleves sajtgaluskával
Hozzávalók kb. 4 adaghoz
A leveshez:
-4 csokor petrezselyem
-5 szál zöldhagyma
-5 dkg vaj
-2 ek. liszt
-8 dl zöldségleves (kockából)
-2 dl tejszín
-1 ek. citromlé
A sajtgaluskához:
-2 ek. vaj
-5 dkg liszt
-5 dkg reszelt parmezán sajt
-1 tojás
-1 csipet reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A galuskához a vajat 0,8 dl vízbe tesszük és felmelegítjük. Amikor forr, hozzáadjuk a lisztet és a reszelt parmezánt, majd alaposan elkeverjük, hogy összeálljon. Levesszük a tűzről, beleütjük és elkeverjük benne a tojást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük. Félretesszük pihenni.
A leveshez a petrezselymet megmossuk és lerázzuk róla a vizet. A hagymákat megtisztítjuk és finomra vágjuk, a vajat pedig felmelegítjük egy mélyebb edényben. Hozzáadjuk a hagymát, megfuttatjuk, majd megszórjuk a liszttel és 1 percet kevergetjük. Ezután ráöntjük a zöldséglevest.
Amikor a leves már forr a leves, hozzáadjuk a petrezselymet és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a citromlével ízesítjük. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről és összeturmixoljuk, hogy szép sima legyen.
Bő sós vizet forralunk és a sajtos masszából egy kávéskanál segítségével kis galuskákat szaggatunk bele. Kis lángon 4-5 percig főzzük, majd amikor kész, leszűrjük. A forró levessel tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva