Te el mered mondani a családodnak, ha szakítottál?
2024-06-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egyes okostelefonos alkalmazások ma már lehetővé teszik, hogy a felhasználók hitelesen színleljenek egy nem létező párkapcsolatot. Ezek az appok hívásokat kezdeményeznek és SMS-eket küldenek, így kívülállók számára úgy tűnhet, mintha valódi személy tartaná a kapcsolatot a felhasználóval. De kik lehetnek az ilyen alkalmazások célcsoportjai, és miért érezhetik szükségét ennek a színlelésnek?

 

A társadalmi nyomás jelentős szerepet játszik abban, hogy az emberek miért döntenek ilyen alkalmazások használata mellett. Gyakran érezhetjük úgy, hogy a családunk és barátaink elvárják tőlünk, hogy állandó párkapcsolatunk legyen, és ha nincs, akkor valami nincs rendben velünk. Ez különösen igaz a fiatalokra, akiknek magyarázkodniuk kell a szüleik előtt, hogy épp miért nincsenek kapcsolatban. Az állandó kérdések és aggodalmak elkerülése érdekében sokan inkább kitalálnak egy barátot vagy barátnőt, hogy nyugalmat biztosítsanak maguknak.

Azok számára, akik valóban párkapcsolatban élnek, de az nem működik jól, a család megnyugtatása még nagyobb teher lehet. Az ilyen emberek gyakran nem tudják, hogyan lépjenek ki egy rossz kapcsolatból, mert félnek a családjuk reakciójától. Ha a kapcsolat véget ér, gyakran előfordul, hogy a családot erről nem tájékoztatják, különösen, ha távol élnek tőlük. Ez lehetőséget ad arra, hogy továbbra is fenntartsák a látszatot.

Felmerül a kérdés, hogy mi értelme van ennek a hamis látszatnak. Érdemes-e fenntartani egy illúziót csak azért, hogy elkerüljük a kellemetlen beszélgetéseket a családunkkal? Rövid távon talán kényelmesebb, de hosszabb távon biztosan nem tartható. A legnagyobb probléma nem is a hazugság maga, hanem az, hogy nem tudunk kilépni a gyermeki szerepből, ahol a szüleink elvárásainak való megfelelés a legfontosabb. Felnőttként élni azt jelenti, hogy saját döntéseinket hozzuk meg és saját utunkat járjuk.

Ez különösen nehéz lehet azoknak a lányoknak, akik érzékenyek arra, hogy mások mit gondolnak róluk. Bár fiúk is lehetnek érintettek, rájuk általában kisebb nyomás nehezedik, hogy hamar megállapodjanak. Azonban a túl domináns anyák által nevelt fiúk is gyakran hasonló helyzetben találhatják magukat.

Ahhoz, hogy valóban felnőtté váljunk, el kell kezdenünk önállóan gondolkodni arról, hogy mit akarunk az élettől. Az első lépés az, hogy tisztázzuk, milyen életet szeretnénk élni, ha megszabadulunk a családunk által ránk erőltetett elvárásoktól. Lehet, hogy valójában nem is vágyunk tartós párkapcsolatra, vagy talán egy kötetlenebb kapcsolat is kielégítene bennünket.

Sokszor csak terápiás segítséggel találhatjuk meg a saját utunkat. Egy szakember segíthet abban, hogy felismerjük saját vágyainkat és levetkőzzük a megfelelési kényszert. Bár ez konfliktusokhoz vezethet a családdal, hosszú távon csak így alakíthatunk ki olyan életet, amely valóban minket tükröz.

Ha érett felnőttként akarunk élni, meg kell tanulnunk saját döntéseinket hozni és nem engedni, hogy a társadalmi nyomás határozza meg életünket.

 

Ez is érdekelhet! - A szakítás 5 alapszabálya