Tanácsok kezdő futóknak
2017-02-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs Lassan itt a tavasz és újra olyan sportok után lehet nézni, melyeket a szabadban is végezhetünk. A futást csak elkezdeni nehéz, de amint rákapsz az ízére, szinte menthetetlenül függővé válasz tőle. De szerencsére nem is kell leszoknod róla, hiszen mind a közérzetednek, mind az alakodnak jót tesz. Az alábbi cikkben találsz majd 5 tippet arra, hogy hogyan is kezdj neki a futásnak.

1. Tűzz ki egy napot!

Bárhogyan is tervezed, a futást valamikor el kell kezdeni. Épp ezért szemelj ki egy napot a héten, amikor úgy gondolod, hogy ráérsz, és ne légy rest, öltözz fel, húzd fel a nyúlcipőt, is irány a Margitsziget vagy a közeli erdő.

2. Keress társat!

Sokkal könnyebben veszed rá magad az edzésre, ha nem egyedül, hanem többedmagaddal hagyod magad mögött a kilométereket. Nem kell minden edzés alkalmával veled tartania valakinek, de ha úgy érzed, magadtól nem tudod rászánni magad a futásra, bátran szervezz be társakat!

3. Hangolódj rá!

Ha úgy érzed, unod a futást, vagy ki szeretnéd zárni a város zaját, hallgass zenét! Egy jó kis tempós muzsika egyből meghozza a kedved, ráadásul önkéntelenül is gyorsabban haladsz majd. Csak arra vigyázz, ha forgalmas helyen futsz, mindig alaposan nézz körül, és addig halkítsd le az mp3-at.

4. Kérj segítséget!

Mielőtt belevágnál a futásba, érdemes előtte beszerezned a megfelelő kiegészítőket. Egy nagyobb sportáruházban szinte mindent megtalálsz, de fontos, hogy legyen ott hozzáértő személyzet is, aki többek közt a lábadnak megfelelő típusú cipőt tud ajánlani. Ez egyébként nagyon fontos, úgyhogy mindenképp ruházz be egy rendes, jó minőségű futócipőbe.

5. Kezdj lassan!

Az, hogy ki milyen tempóban kezdi el a futást, nagymértékben függ a súlytól, testmagasságtól és az edzettségi szinttől. Mindenesetre kezdőként ne kezdj el sprintelni, mert pár méter után gyorsan kifulladhatsz, hanem kezdj szépen, lassan kocogni (ha kell, sétálj bele), így tovább bírod, és a sikerélmény is meglesz.Forrás: Vitalzone