Hogyan ess újra szerelembe?
2017-02-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Túl vagy egy váláson vagy egy párkapcsolaton? Elérkezettnek érzed az időt, hogy új társat találj, de nem tudod, hogyan fogj bele a keresgélésbe? Félsz újra szerelembe esni, új kapcsolatot kialakítani?

Ne félj újra megpróbálni valamit, újra szerelembe esni, újra álmodni és újra élni. A szerelem az egyik legjobb dolog a világon és csak keresve találhatunk rá. Ne hagyd, hogy a múlt történései megkeményítsék a szívedet. Úgy érzed, a régi kapcsolatod rányomta bélyegét az életedre és már nem leszel képes ugyanolyan intenzitással szeretni? Próbáld megtalálni azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek, és ne stresszelj azon, amin nem tudsz változtatni.

Vannak, akik felüdülésként élik meg a válást vagy szakítást, és nemcsak megkönnyebbülnek tőle, de még meg is ünneplik. Mások, vagyis a többség számára, azonban a válás vagy szakítás komoly krízist jelent. Szomorúak, sírnak, merengenek az emlékeken, és nem ritka, hogy önmagukat hibáztatják a történtekért. De ami a legrosszabb dolog, hogy nem tudnak újabb kapcsolatot kialakítani, félnek az újabb csalódásoktól és nem tudnak újra szerelembe esni.

Akárhányan is szajkózzák, hogy idősebb korban már nem lehet olyan szerelmes az ember, mint fiatalon, attól még nem lesz igazuk: csak azok ragaszkodnak ehhez az állításhoz, akik még nem tapasztalták, vagy egyenest félnek attól, hogy velük is megtörténhet. Ha soha nem is élik át, örökre abban a hitben maradnak, hogy a szerelem a fiatalok műfaja. Azért nem kötelező pont úgy viselkedni, mint tizenhét évesen, nyilván nem is állna jól, meg nem is vagyunk már olyan naivak és felelőtlenek, de a szerelem pozitív oldalát ugyanúgy megélhetjük.

Exünk vétkeit próbáljuk meg nem belekeverni az új kapcsolatba. Nehéz tanulni a múlt hibáiból, és ugyanakkor nyitottnak lenni az új szerelemre. De fontos, hogy ne tévesszük szem elől: az új partner más, másik személy, és remélhetőleg másféle személyiség is, nem igazságos azért büntetni, amit nem ő követett el, azért bizalmatlankodni vele, amit a múltban tapasztaltunk. Ráadásul már mi sem ugyanazok vagyunk, akik az előző kapcsolatban voltunk. Jó esetben magunk mögött hagytuk azt az énünket, bölcsebbek lettünk, és képesek vagyunk elérni, hogy ne a múlt határozza meg a jelenünket.

Új párkapcsolatunkban próbáljuk meg a jó kommunikációra helyezni a hangsúlyt. A kapcsolatot a kommunikáció élteti. Sok elvált személy arra a következtetésre jut, hogy sokkal több energiát kell fektetniük abba, hogy érzelmeiket és gondolataikat kifejezzék, beszélgessenek a partnerükkel, vagy akár írjanak neki. Új partnerrel, akinek az összes viccét nem ismerjük még, ez persze könnyebb, mint a régivel.

Ne próbáld meg siettetni a szerelmet! Senki sem tudja, mennyi időbe telik a válás utáni gyászfolyamat, és mennyi idő után leszünk készen egy új kapcsolatra. Van, akinek ez gyorsan megy, de van, akinek lassabban. Elég lehet egy év, vagy akár tíz is eltelhet... Nem tudhatjuk. Még ha készen is állunk egy új kapcsolatra, akkor sincs rá garancia, hogy hamar rátalálunk arra, aki iránt újra úgy érezhetünk, mint első szerelmeink idején. És az sem biztos, hogy viszonzásra találunk. De ha már megtaláltuk a szerelmet, akkor értelmet kap az előző időszak, és úgy fogjuk érezni, hogy megérte várni. Még akkor is, ha a várakozás idején türelmetlenkedtünk.