Szörényi Örs emlékezik elhunyt édesanyjára, Kovács Zsuzsára
2020-08-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Több mint négy hónapig várt a családja a márciusban hosszú betegség után elhunyt Jászai Mari-díjas művésznő, Kovács Zsuzsa temetésével. Bár a fia, Szörényi Örs nehezen dolgozta fel édesanyja elvesztését, mégis csak derűvel tud emlékezni rá.

A Budapesti Operettszínház legendás tehetségű művésznője kitűnően énekelt, táncolt, nem csoda, hogy ragyogó pályát futott be. A magánéletében azonban nem volt szerencsés, két házassága is válással ért véget. Pedig szépsége és kedvessége közismert volt, nem csoda, hogy az Illés zenekar fiatal sztárja, Szörényi Levente beleszeretett. Közös fiuk, Örs tízesztendős volt, amikor a szülei elváltak.

– Édesanyám 16 esztendősen került Budapestre a szegedi színházból. Nagyon fiatalon vált az egyik legfoglalkoztatottabb szubrett-primadonnává. Édesapám a hetvenes évek elején nyaranta rengeteget turnézott, anyu pedig a szabadtéri színpadokon lépett fel, így a Balatonnál volt a bázisunk, sokat strandoltunk – emlékszik vissza a gyerekkorára Örs, aki szülei válása után, tinédzserkorában már az édesanyjával élt.

A ragyogó mosolyú, filigrán színésznőn nem fogott az idő, így sokszor meglepő helyzetbe kerültek.

– Előfordult, hogy kamaszkoromban egy párnak néztek minket, mi pedig nagyokat nevettünk a fura helyzeteken. Édesanyámmal különleges, baráti kapcsolatunk volt, amikor bulit rendeztem otthon, még segített is. Huszonéves koromra az összes barátom szerelmes volt belé. Katonaként, ha a kimenő után késtem a laktanyából, komoly büntetés járt volna. Anyu hajnali ötkor is kocsiba ült, és ha kellett, a sebességhatárt átlépve száguldott velem, hogy hatra a kaszárnyába érjek – meséli nevetve Örs, akit bár nagyon megviselt az édesanyja halála, mégis derűsen mesél az emlékekről. – Rá nem lehet szomorúan gondolni, annyira vidám és sziporkázó teremtés volt. Nem amolyan sarokban kötögetős, sóhajtozó nénike. Biztos vagyok benne, hogy odafönt ő is velem mosolyog, amikor a vicces kalandjainkra gondolok.

Szörényi Örs a családjával úgy döntött, kivárják a koronavírus miatt kiadott korlátozások végét, mert nem akarták csak szűk családi körben búcsúztatni az édesanyját.

– Inkább vártunk a szertartással négy hónapot, amíg nyilvánosan lehet elbúcsúztatni, hiszen annyian szerették őt – magyarázza.

A születésnapja előtt ment el

A márciusban, néhány nappal a 75. születésnapja előtt elhunyt Kovács Zsuzsát a Farkasréti temető Makovetz ravatalozójában augusztus 10-én, délután fél háromkor búcsúztatja családja és a Budapesti Operettszínház, amely örökös tagját a saját halottjának tekinti. A Jászai Mari-díjas művésznő hamvait református szertartás szerint helyezik örök nyugalomra. – Barátok sokasága vette körül, örült az unokáinak, bár a visszavonulása után már csendesebben élt. Közel egy éve elesett, és bár a combnyaktörésből felépült, de az évekkel ezelőtt diagnosztizált, gyógyíthatatlan betegségét a szervezete már nem tudta leküzdeni – mesélte Szörényi Örs, aki – szülei nyomdokaiba lépve – szintén zenei pályát választott.

Forrás: Blikk.hu