Szomorúság vagy megszállottság? Te mit érzel szakítás után?
2021-03-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Amikor egy kapcsolatnak vége szakad, akkor teljesen természetes, hogy veszteségként éled meg. Ráadásul nem csupán a házasságok, vagy hosszabb kapcsolatok esetén érezheted ezt, egy futó kaland is ugyanúgy nyomot hagyhat a szívedben.

Az, hogy milyen súlyosan hat Rád egy szakítás, sok tényező függvénye. Nem mindegy, hogy ki mondta ki a végét, mennyire erős érzelmek fűztek Titeket egymáshoz, milyen problémákkal küzdöttetek, és még sorolhatnánk.

Függetlenül attól, hogy mi történt, egy párkapcsolatot mindkét fél meggyászolja, vagy így, vagy úgy. A legtöbb ember számára nagy segítséget jelentenek ilyen helyzetben a barátok és családtagok, akik támogatják, illetve meghallgatják őket.

Azoknak, akiknek nincs meg ez a segítő háttér, sokkal nehezebb megküzdeni a szakítás utáni érzésekkel és sok esetben haraggal. Különösen, ha a kapcsolatban nagymértékű függés is kialakult. Utóbbi esetben mindenképpen oda kell figyelni, hogy ez a fajta gyász és gyógyulás egészséges módon menjen végbe.

Meddig egészséges egy válaszreakció?

Szakítás után mindenki szomorúságot, sajnálatot érez, és ez rendben is van így. Ez az időszak eltarthat néhány hétig, és vannak, akiknél több hónapig is. A lezárás általában 5 szakaszon keresztül megy végbe (tagadás, harag, alkudozás, depresszió és végül elfogadás).

Ezekkel az érzelmekkel nincs semmi baj, a továbblépéshez át kell élned mindegyiket, míg végül már képes leszel újra nyitni az új lehetőségek felé. Ezekben a hetekben próbálj olyan tevékenységeket találni, amelyekben örömödet leled. Találkozz sokat a szeretteiddel, akiknek a társaságában biztonságban érezheted magad.

Ezt is olvasd el! - Hogyan építsd fel az önbizalmadat lépésről lépésre?

Mikor beszélhetünk kóros reakciókról?

Ha a hátralévő életed minden további napján a múltat siratod, akkor már kezdhetsz aggódni. Közvetlenül szakítás után normális dolog akár egy bizonyos fokú depresszió is, de ha tartósan még mélyebb letargiába süllyedsz, az kihat az egész jövődre. Előfordulhat, hogy hullámokban tör Rád ez az érzés, vannak jobb időszakok, de aztán újra és újra visszaesel.

Mit tehetsz ilyenkor?

- Írd ki magadból! – Vesd papírra (vagy gépbe) minden olyan gondolatodat, ami a párkapcsolatodhoz fűződik. Vedd tudomásul, hogy milyen érzésed valós, még ha inkább tagadnád is őket. Éld meg őket, aztán engedd el valamennyit.

- Beszélj róla a szeretteiddel! – Kérj segítséget a közeli barátaidtól vagy a családodtól. Beszélgess velük sokat a témáról, hiszen ez az egyik legjobb gyógyír. Segít könnyíteni a lelkeden, és közben biztonságban és szerető közegben érezheted magad.

- Csinálj valami szórakoztatót! – Minden napra tervezz be legalább egy olyan dolgot, amit csakis saját magadért teszel. Legyen az egy hobbi, egy jó könyv, vagy 1 óra futás, válassz olyat, ami segít jókedvre deríteni a lelked. Ezzel képes leszel újraépíteni az életbe vetett hitedet, az önbizalmadat, és új célokat tűzhetsz ki magad elé.

- Legyen egy napi rutinod! – És ehhez még a legrosszabb napjaidon is ragaszkodj. Reggelizz, menj el dolgozni. Járj futni rendszeresen. Találkozz gyakran a barátaiddal. Minden este vegyél egy forró lazító fürdőt. Alakíts ki egy olyan napirendet, amelyben jól érzed magad. Egyedül is.

Egy szakítás sosem könnyű, mindenki a saját módján reagál rá, és dolgozza fel azt. De ne hibáztasd magad az érzéseidért, és a szomorúságodért. Hagyj elég időt a gyászra és a gyógyulásra. Utána találj vissza a régi önmagadhoz, és lépj tovább!