Szőlős pite borkrémmel
Hozzávalók 10 szelethez
A tésztához:
-2 citrom
-15 dkg liszt
-10 dkg vaj
-5 dkg porcukor
-1 tojássárgája
A krémhez:
-1 tojássárgája
-5 dkg porcukor
-1 dl édes fehérbor
-3 lap zselatin
-1 dl tejszín
-40 dkg szőlő vegyesen
Elkészítés:
A citromot megmossuk, héját lereszeljük. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral vízfürdő fölött krémesre keverjük. Beledolgozunk 1 ek. citromlevet, a bort, és erőteljesen keverjük, amíg szép habos lesz. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, ha megpuhult, kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg krémben. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a 20 cm átmérőjű, kerek piteformát úgy, hogy kb. 2 cm magas pereme is legyen. Ráfektetünk egy darab sütőpapírt, megszórjuk nehezékkel, és kb. 25 percig sütjük. A sütőpapírt a nehezékkel együtt leemeljük, a tésztát hagyjuk kihűlni.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, kettévágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk, majd a tésztába kenjük. Tetejére rakjuk a szőlőszemeket és behűtjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva