Szőlős pite borkrémmel
2024-09-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 10 szelethez

A tésztához:

-2 citrom

-15 dkg liszt

-10 dkg vaj

-5 dkg porcukor

-1 tojássárgája

A krémhez:

-1 tojássárgája

-5 dkg porcukor

-1 dl édes fehérbor

-3 lap zselatin

-1 dl tejszín

-40 dkg szőlő vegyesen

Elkészítés:

A citromot megmossuk, héját lereszeljük. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A krémhez a tojássárgáját a cukorral vízfürdő fölött krémesre keverjük. Beledolgozunk 1 ek. citromlevet, a bort, és erőteljesen keverjük, amíg szép habos lesz. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, ha megpuhult, kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg krémben. Hagyjuk kihűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a 20 cm átmérőjű, kerek piteformát úgy, hogy kb. 2 cm magas pereme is legyen. Ráfektetünk egy darab sütőpapírt, megszórjuk nehezékkel, és kb. 25 percig sütjük. A sütőpapírt a nehezékkel együtt leemeljük, a tésztát hagyjuk kihűlni.

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, kettévágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk, majd a tésztába kenjük. Tetejére rakjuk a szőlőszemeket és behűtjük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva