Szőlős krémes
2024-10-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 24 szelethez

A tésztához:

-4 tojás

-15 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

-10 dkg liszt

-2,5 dkg étkezési keményítő

-2 tk. sütőpor

-10 dkg darált dió

A krémhez:

-20 dkg szőlő (lehet vegyesen fehér és piros)

-5 tojás

-15 dkg cukor

-10 dkg liszt

-6 dl tej

-1 rúd vanília

-2 dkg expressz zselatin fix

Elkészítés:

Egy 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet a keményítővel, a sütőporral elkeverjük, a tojásos masszához adjuk, végül a darált diót is beleforgatjuk. A tésztát a tepsibe öntjük, elsimítjuk, és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük. A sütőpapírt lehúzzuk.

A krémhez a szőlőt leszemezzük, megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbe vágjuk. Ízlés szerint a magokat eltávolíthatjuk. A tojások fehérjét a cukor kétharmadával gőz fölött kemény habbá verjük. A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, belekeverjük a maradék cukrot, a vaníliarúd kikapart pépjét, majd a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a még forró krémbe.

A kihűlt krémhez keverjük a zselatin fixet, majd beleforgatjuk a szőlőszemeket. A krémmel megkenjük a kihűlt diós tésztalapot, majd a süteményt 2 órára hűtőbe tesszük. Egyenletes szeletekre felvágjuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva