Szőlős krémes
Hozzávalók kb. 24 szelethez
A tésztához:
-4 tojás
-15 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-10 dkg liszt
-2,5 dkg étkezési keményítő
-2 tk. sütőpor
-10 dkg darált dió
A krémhez:
-20 dkg szőlő (lehet vegyesen fehér és piros)
-5 tojás
-15 dkg cukor
-10 dkg liszt
-6 dl tej
-1 rúd vanília
-2 dkg expressz zselatin fix
Elkészítés:
Egy 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet a keményítővel, a sütőporral elkeverjük, a tojásos masszához adjuk, végül a darált diót is beleforgatjuk. A tésztát a tepsibe öntjük, elsimítjuk, és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük. A sütőpapírt lehúzzuk.
A krémhez a szőlőt leszemezzük, megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbe vágjuk. Ízlés szerint a magokat eltávolíthatjuk. A tojások fehérjét a cukor kétharmadával gőz fölött kemény habbá verjük. A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, belekeverjük a maradék cukrot, a vaníliarúd kikapart pépjét, majd a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a még forró krémbe.
A kihűlt krémhez keverjük a zselatin fixet, majd beleforgatjuk a szőlőszemeket. A krémmel megkenjük a kihűlt diós tésztalapot, majd a süteményt 2 órára hűtőbe tesszük. Egyenletes szeletekre felvágjuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva