Sziklakert építés házilag lépésről lépésre
2023-07-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A sziklakert építés, bár nem igényel professzionális szaktudást a részünkről, abszolút laikusként mégis állíthat bennünket olyan kihívások elé, amelyeket információ hiányában bizony nehezen lépünk majd meg. Mire kell odafigyelni, ha a sziklakert építése mellett tesszük le a voksunkat? Hogyan kezdjünk egyáltalán neki a folyamatnak? Milyen eszközökre lesz szükségünk a munka során? Mi számít ideális helyszínnek? Milyen növényeket ültethetünk a sziklakertbe? Jelen írásunkból mindez kiderül, illetve részletes útmutató adunk magához a munkához is. 

Látványos oázis a kertben

A sziklakert tulajdonképpen kert a kertben – a nagyobb egészben alkot egy stílusában és látványában különálló kisebb részt, amely a saját ökoszisztémájával káprázatos lehetőséget biztosít a kültér dizájnjának felfrissítésére.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a sziklakert készítése igényel némi kertészettel kapcsolatos alaptudást a részünkről. Bár a projekt abszolút kényelmesen kivitelezhető házilag, affinitás hiányában vannak, akik inkább profi szaksegítséget kérnek álmaik megvalósításához. Ha Ön mégis saját kezébe venné inkább az irányítást, íme lépésről-lépésre „tutorialunk” a témában.

Mire lesz szükségünk?

Az alapszerszámokon kívül, úgymint az ásó, lapát, ültető kanál, vödör és talicska (nagy sziklák esetén emelőgép), sziklákra, kövekre, földre és növényekre is szükség lesz.

Sziklakert házilag: a nulladik lépés, avagy a helyszín kiválasztása

Ideális esetben a sziklakert házilag lejtőre épül, így sokkal természetesebb hatást kelt.

Bónusz tipp: ha akad az udvaron egy bosszantó emelkedő, amiről kész kínszenvedés a pázsitot nyírni, használjuk ki okosan a lehetőséget, és telepítsünk sziklakertet a szóban forgó dombocskára.

Nincs lejtő a kertben? Szerencsére a sziklakert sík terepeken is kivitelezhető, bár ebben az esetben (az esztétika miatt) a sziklákból kell majd kisebb emelkedőt kreálni.

A tájolás kérdése viszont jóval fontosabb a minikert dőlésszögétől: a sziklakertet igyekezzünk déli vagy keleti tájolással kivitelezni, így a növények egészen biztosan elegendő napfényhez jutnak majd.

Milyen köveket válasszunk a sziklakert építéshez?

Alapvetően a kövek vonatkozásában szabad kezet kapunk: mészkő, homokkő vagy gránitkő is lehet a választásunk tárgya a sziklakert megvalósításához.

A tapasztalt kertépítők tanácsát megfogadva az esztétikus hatás érdekében azonban ne keverjük a különböző típusokat.

Ha nagyméretű sziklákban gondolkodunk, tervezzünk okosan, ezek megemeléséhez és szállításához, illetve elrendezéséhez már emelőgépekre is szükség lehet.

Sziklakert növények – a lehetőségeink ez esetben is színes spektrumon mozognak

Általában a tapasztalatlan (és felkészületlen) hobbikertészek a sziklakerti növények összeválogatásánál követik el az elsőszámú hibát, miszerint nem veszik figyelembe azt, hogy a kialakított környezet speciális élődekorációt igényel.

Sokan belelépnek abba a csapdába, hogy a sziklák közé ágyasokba való növényeket telepítenek, amelyek egyrészt nem mutatnak majd jól a gondosan kialakított, különleges környezetben, másrészt pedig nem is érzik jól magukat a sziklák között.

Abban az esetben, ha a növények összeválogatásának izgalmas fázisában vagyunk, szavazzunk inkább bizalmat a pozsgásoknak, a törpecserjéknek vagy éppen a tűlevelű örökzöldeknek.

Mielőtt azonban bősz ültetésbe kezdenénk, mindenképpen járjunk utána annak, hogy a kiszemelt növény mennyire bírja jól a telet, a hideget.

Sziklakerti növények ültetése – bónusz tipp

A sziklakert elnevezése beszédes – ebben a varászlatos miliőben valóban a szikla az, ami a leginkább dominál. Ne zsúfoljuk hát tele növényekkel a kialakított kertet, elég, ha annak körülbelül egyharmadában uralkodik az élődekoráció.

Sziklakert építés lépésről lépésre

Első lépésként tisztítsuk meg alaposan a munkaterületet.

A megtisztított, gyomtalanított területet ássuk fel körülbelül 15-20 cm mélyen. A megfelelő vízelvezetés biztosításának érdekében a leendő sziklakertünk ágyát töltsük fel apróbb kövekkel és homokkal, így a növények is kellemesen érzik majd magukat, a pangó vízben ugyanis elrohadhat a gyökerük.

Tegyük a helyükre a nagyobb sziklákat.

Amint a nagyobb sziklák a helyükön vannak, az egyes szinteket fokozatosan töltsük fel földdel.

Amint kész nagy vonalakban a kert, rendezzük el a kisebb méretű sziklákat, köveket is a végső helyükön.

Ezen a ponton érdemes néhány napos, sőt, akár hetes várakozási időt adni magunknak a végső lépés, azaz a növények ültetése előtt. Az eltelt időszak alatt a kövek ugyanis jobban a fölbe süppednek, természetes hatást keltve ezáltal.

Letelt a várakozási idő? Elő az ültető kanállal: jöhetnek a növények!

Sziklakert építés – amire mindenképpen figyeljünk oda!

A sziklakert magassága ideális esetben nem haladja meg az 1-1,5 métert. Miért? Nos, egyrészt az ennél magasabb kertek természetellenesen hatnak, nem illeszkednek szépen a környezetbe, másrészt pedig (különösen a nagyobb méretű egységek esetén), ilyen paraméterekkel már a sziklákat is nehéz mozgatni.

Abban az esetben pedig, hogy a gyerek is él a családban, semmi esetre se emeljük magasabbra 1 méternél a sziklakertet, hiszen ez balesetveszéllyel is járhat – ismerjük a mindig aktív lurkók örök kíváncsiságát.

Áldozzunk az esztétika oltárán: házilag sziklakert formák

A sziklakerteknek a formájuk vonatkozásában is több típusa van. Ahogy azt a fentiekben már megjegyeztük, ideális esetben a sziklakert lépcsőzetes, hiszen kisebb emelkedőre építjük azt.

Ha a lépcsőzetes kertnek szavazunk bizalmat, némi kreativitással kisebb-nagyobb teraszokat is kiépíthetünk, ahova az egyes növényfajtákat egymástól szépen elkülönítve ültethetjük el.

Ha lépcsős kialakításban gondolkodunk, a kivitelezés során lentről felfelé haladjunk. A legtöbb sziklakert alaprajza ovális vagy kör. Egyes kertek meredeken emelkednek, piramist formálva, mások lágyabb halmokként öltenek kézzel fogható formát.

Hogyan gondozzuk helyesen a sziklakertet?

Kétségtelen, hogy e mutatós kerti dizájn nem igényel különösebb karbantartást, gondozást, hiszen döntően olyan növények kerülnek a sziklák közé, amelyek jól bírják a szárazságot is. Mégis, az erősen aszályos időszakokban nem feledkezhetünk meg a kerti növények locsolásáról sem, máskülönben azok akár el is pusztulhatnak.

Ha a sziklakert egyes részei nehezen megközelíthetők, még a tervezés fázisában érdemes beépített öntözőrendszer telepítéséről is gondoskodnunk, így lényegében megoldott a növények locsolása. Öntözőrendszer hiányában természetesen manuálisan kell megoldanunk a kerti növények időszakos locsolását.

Mikor esedékes a sziklakert építése?

E téren roppant szerencsés helyzetben vagyunk, a sziklakert építésének ideje ugyanis nincs kőbe vésve. A különleges szépségű kerti dizájn kialakításához hozzákezdhetünk akár már májusban is, de akkor sem késtünk le semmiről, ha augusztusban vagy éppen szeptemberben látunk hozzá a kiépítésének.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk az ültetést megelőző ajánlott várakozási időszakról sem, ezt az egy-két hetet tehát mindenképpen kalkuláljuk bele a tervünkbe.

Megéri-e a fáradtságot?

Amint a fentiekből láthattuk, a sziklakert építése tervezéssel és nem kevés munkával jár együtt – a kérdés tehát, megéri mindez a belefektetett időt és energiát a részünkről? A válasz egyértelműen az, hogy igen, hiszen ezzel a csodálatos kültéri látványelemmel a legpuritánabb kert dizájnja is bámulatosan feldobható.

Forrás