Szaftos csirkeburger egészségesebben, gyors változatban
2022-03-14  /  Szerző:   /   Rúzs

Szaftos húspogácsa nemcsak hamburgerbuciba tehető, és nem kizárólag marhahúsból készíthető. Ha szeretnénk burgerélményt, de egészségesebb, alakbarátabb változatban, ahhoz tökéletes a csirkeburger, például salátával, akár sült vagy párolt zöldséggel tálalva.

A csirkemell az egyik legkedveltebb húsféle, soványsága és jó alakíthatósága miatt gyakori alapanyag, de burgerhez önmagában kevés, mindenképpen ízesíteni kell, és mivel sülés közben levet is ereszt, ezér egy kis fűszeres kenyérmorzsával sem árt összedolgozni.

Most karamellizált hagymával és kakukkfűvel készült, finom szaftosra sült oldalanként 4-5 perc alatt, de más fűszereket is használhatunk, akár hagyományosabb, magyarosabb ízvilágra, akár mediterrán hangulatúra alakíthatjuk. A húsmassza 2 napig eltartható bekeverve a hűtőben, még ízletesebb is, ha egy kicsit áll és érik, és igazi vilámfogásként csak sütni kell.

Hozzávalók:

50 dkg darált csirkemell

10 dkg szendvicskenyér

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál morzsolt kakukkfű

1 teáskanál cukor

1 teáskanál balzsamecet

1 leveskocka

1 tojás

kevés olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és 2 evőkanál olívaolajon egy serpenyőben aranysárgára dinszteljük, majd meghintjük 1 teáskanál cukorral, hagyjuk, hogy egy kicsit karamellizálódjon, majd 1 evőkanál balzsamecettel meglocsoljuk, átkeverjük, a tűzről levéve félretesszük.

A szendvicskenyér héját levágjuk, a belesejét felkockázzuk, és késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockát, majd a dinsztelt hagymát és a kakukkfüvet, és morzsásra összemixeljük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a darált csirkehúst, a tojást és 3 evőkanál olajat, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk, majd maréknyi adagokat veszünk belőle, és húspogácsákká formázzuk.

Egy serpenyőt felforrósítunk, 2 evőkanálnyi olívaolajat öntünk bele, és közepes lángon, hogy belül is átsülhessen, oldalanként 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ízlés szerint salátával, sült zöldséggel vagy bármilyen más körettel tálalhatjuk, természetesen szendvicsbe is tehetjük hamburgernek.

Forrás: Cookta