Szabadkai sütemény
2025-11-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 szelethez:

-30 dkg liszt + a nyújtáshoz

-15 dkg vaj

-10 dkg darált dió

-1 csomag sütőpor

-10 dkg porcukor

-2 tojássárgája

-2 ek. tejföl

-4 ek. málnalekvár

-10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba szitáljuk, a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a sütőport, a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Amikor letelt az idő, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen egy 22-24 centis átmérőjű, kerek kapcsos tortaformába, majd kézzel beleigazítjuk. A sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült rácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt tésztát megkenjük a málnalekvárral. A csokoládét kis edénybe tördeljük és vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk. A tortára locsoljuk, és hűtőbe téve megdermesztjük. Cikkekre vágva tálaljuk. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva