Szabadkai sütemény
Hozzávalók 12 szelethez:
-30 dkg liszt + a nyújtáshoz
-15 dkg vaj
-10 dkg darált dió
-1 csomag sütőpor
-10 dkg porcukor
-2 tojássárgája
-2 ek. tejföl
-4 ek. málnalekvár
-10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáljuk, a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a sütőport, a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Amikor letelt az idő, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen egy 22-24 centis átmérőjű, kerek kapcsos tortaformába, majd kézzel beleigazítjuk. A sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült rácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tésztát megkenjük a málnalekvárral. A csokoládét kis edénybe tördeljük és vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk. A tortára locsoljuk, és hűtőbe téve megdermesztjük. Cikkekre vágva tálaljuk. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
