Sütőtökös metélt sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
-50 dkg sütőtök
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 ek. (tökmag)olaj
-2 dl tejszín
-50 dkg széles metélt
-1 kis cs. zsálya
-4 szelet érlelt sonka
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk, húsát felkockázzuk (30 dkg-ra lesz szükség). A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk. A zsályát finomra aprítjuk.
Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megpároljuk benne a felszeletelt a vöröshagymát és fokhagymát. Belerakjuk a tököt, felöntjük tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsályát, és a tököt puhára pároljuk.
A tésztát sós vízben a csomagoláson előírt idő alatt kifőzzük, lecsepegtetjük. A tököt botmixerrel pürésítjük, ha túl sűrű lenne, kevés tésztafőző vízzel hígítjuk, majd összekeverjük a tésztával.
A sonkaszeleteket hosszában félbe-harmadába vágjuk, és a tésztára téve tálaljuk. Ízlés szerint a sonkát előtte bevonatos serpenyőben kicsit meg is piríthatjuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva