SOS tippek pattanások eltüntetésére
2021-10-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Így tűntesd el seperc alatt a pattanásaidat!

Méz

Már Kleopátra is pontosan tudta, hogy milyen csodaereje van a méznek: nem csupán sebgyógyító, emellett még antibakteriális is. Ahhoz, hogy hatékonyan fellépjünk a pattanás ellen, kétnaponta kenjük be mézzel, hagyjuk 3 órán át hatni, majd langyos vízzel mossuk le. A méz sikeresen elpusztítja a baktériumokat, megakadályozza a pattanások szétterjedését, és még a gyógyulási folyamatot is serkenti. Sőt mi több, a mézben olyan enzimek találhatók, melyek eltávolítják az elhalt hámsejteket.

 

Gyógyföld

A gyógyföld nem csupán pattanásokkal és aknéval szemben hatékony, hanem a zsíros bőrrel szemben is. A benne rejlő ásványi anyagoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ha arcmaszkot készítünk belőle, eltávolítja a felesleges zsírt, megtisztítja a pórusokat, továbbá eltünteti a szennyeződést. Az arcmaszkhoz 1-2 evőkanál gyógyföldet keverjünk össze némi langyos vízzel. Utóbbiból csak annyit adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk. A kezelést megelőzően alaposan tisztítsuk meg az arcunkat.

Teafaolaj

A teafaolajnak szintén gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása van, így gyakran használják pattanások ellen. Miután megtisztítottuk az arcbőrünket, csepegtessünk némi teafaolajat egy vattapamacsra, majd azzal töröljük át az érintett területeket. Amennyiben nem érzékeny a bőrünk, akár egész éjszakára a bőrünkön hagyhatjuk a teafaolajat. Napközben akár többször is megismételhetjük ezt a kezelést.

Almaecet

Az almaecet gyorsan segít a pattanásos problémákon, amit az antibakteriális hatásának köszönhetünk. Ezen kívül eltávolítja a pórusokból a baktériumokat, és a felesleges olajat a bőrünkről. Az ecetben található sav hatására pikk-pakk kiszáradnak a pattanások. A várt eredmény érdekében tisztítsuk meg az arcunkat, majd egy vattapamacs segítségével vigyük fel az almaecetet az érintett területekre, és kb. 10 perc múlva mossuk le.

 

Aloe vera

Az aloe vera az aknéval szemben is képes hatékonyan fellépni, ugyanis antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van, megnyugtatja a bőrt, és nedvességgel látja el azt. Ezen kívül elpusztítja a baktériumokat, és megelőzi az újbóli fertőzések és gyulladások kialakulását. A legjobb, ha beszerzünk egy aloe vera növényt, melynek a leveléből ki tudjuk nyerni a kezeléshez szükséges zselét, amit aztán rákenhetünk az érintett területre. Amennyiben nagyon gyulladtak a pattanások, akkor egy héten át, naponta kétszer ismételjük meg a kezelést.

 

Fokhagyma

A fokhagyma antiszeptikus és antibakteriális hatása miatt szintén jó segítő a pattanások elleni küzdelemben. A benne található anyagoknak köszönhetően megszabadítja a pórusokat a baktériumoktól, és enyhíti a gyulladást. Ehhez a kezeléshez vágjunk félbe egy gerezdet, majd a fokhagyma levét kenjük a pattanásokra. Ezt naponta többször ismételjük meg.

Forrás: Activebeauty