Sós karamellás csokitorta
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
-18 dkg liszt
-30 dkg cukor
-10 dkg cukrozatlan kakaópor
-1 cs. sütőpor
-6 cl olaj
-2 dl író
-2 dl erős kávé
-2 tojás
-1 vaníliarúd kikapart pépje
A sós karamellhez:
-40 dkg cukor
-3 dl víz
-3 dl zsíros tejszín
-1 tk. só
-10 dkg szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához a lisztet elvegyítjük a cukorral, a kakaóporral és a sütőporral. Az olajat összedolgozzuk az íróval, a kávéval, a tojással, a vaníliapéppel, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket. Jól elkeverjük, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük.
A karamellhez a vizet elkeverjük a cukorral egy lábasban, és felmelegítjük. Amikor kezd illatozni, karamellizállódni, levesszük a hőfokot, és kis lángon, kevergetve lassan hozzáadjuk a tejszínt. Emelünk a hőfokon, és amikor kellően sűrű, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a sót és a vajat.
A tortalapot óvatosan kettévágjuk, közé kenjük a sós karamell felét, a lapokat egymásra helyezzük, és bevonjuk a maradék karamellszósszal. Tálalás előtt hagyjuk néhány órát szikkadni.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva