Sós karamellás csokitorta
2023-11-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

-18 dkg liszt

-30 dkg cukor

-10 dkg cukrozatlan kakaópor

-1 cs. sütőpor

-6 cl olaj

-2 dl író

-2 dl erős kávé

-2 tojás

-1 vaníliarúd kikapart pépje

A sós karamellhez:

-40 dkg cukor

-3 dl víz

-3 dl zsíros tejszín

-1 tk. só

-10 dkg szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:

Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához a lisztet elvegyítjük a cukorral, a kakaóporral és a sütőporral. Az olajat összedolgozzuk az íróval, a kávéval, a tojással, a vaníliapéppel, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket. Jól elkeverjük, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük.

A karamellhez a vizet elkeverjük a cukorral egy lábasban, és felmelegítjük. Amikor kezd illatozni, karamellizállódni, levesszük a hőfokot, és kis lángon, kevergetve lassan hozzáadjuk a tejszínt. Emelünk a hőfokon, és amikor kellően sűrű, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a sót és a vajat.

A tortalapot óvatosan kettévágjuk, közé kenjük a sós karamell felét, a lapokat egymásra helyezzük, és bevonjuk a maradék karamellszósszal. Tálalás előtt hagyjuk néhány órát szikkadni.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva