Somlói szelet
2024-01-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 szelethez

A sárga piskótához:

-4 tojás

-6 dkg liszt + a tepsihez

-5 dkg cukor

A barna piskótához:

-4 tojás

-4 dkg liszt + a tepsihez

-2 dkg kakaópor

-5 dkg cukor

-vaj a tepsikhez

A vaníliás krémhez:

-1 csomag vaníliás pudingpor

-4 dl tej

-5 dkg cukor

A csokoládés krémhez:

-1 csomag csokoládés pudingpor

-4 dl tej

-5 dkg cukor

A tetejére:

-4 dl habtejszín

-2 tasak vaníliás cukor

Az öntethez:

-1 ek. cukor

-2 ek. kakaópor

Elkészítés:

A sütőt 170 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk két 20x20 cm-es tepsit. A piskótákhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, összeforgatjuk a habbal, majd óvatosan belekeverjük a lisztet. A kakaós piskótánál a kakaót elkeverjük a liszttel, és ezt forgatjuk a tojáshabba. Az egyik tepsiben a kakaós, másikba a sárga masszát simítjuk el, és a sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben előírás szerint elkészítjük a kétféle pudingot, hagyjuk kihűlni.

A kakaós piskótára rákenjük a vaníliás pudingot. Erre jön a sárga tészta és a csokoládépuding. Érdemes ilyenkor frissen tartó fóliával lefedve egy éjszakát (de legalább 4-5 órát) a hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

A tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük, a sütemény tetejére kenjük. Az öntethez a cukrot a kakaóporral és 1-2 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. A sütemény tetejére csorgatjuk, és dermedni a hűtőbe tesszük. Szeletelve kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva

1 szelet: 280 kcal