Somlói szelet
Hozzávalók kb. 16 szelethez
A sárga piskótához:
-4 tojás
-6 dkg liszt + a tepsihez
-5 dkg cukor
A barna piskótához:
-4 tojás
-4 dkg liszt + a tepsihez
-2 dkg kakaópor
-5 dkg cukor
-vaj a tepsikhez
A vaníliás krémhez:
-1 csomag vaníliás pudingpor
-4 dl tej
-5 dkg cukor
A csokoládés krémhez:
-1 csomag csokoládés pudingpor
-4 dl tej
-5 dkg cukor
A tetejére:
-4 dl habtejszín
-2 tasak vaníliás cukor
Az öntethez:
-1 ek. cukor
-2 ek. kakaópor
Elkészítés:
A sütőt 170 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk két 20x20 cm-es tepsit. A piskótákhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, összeforgatjuk a habbal, majd óvatosan belekeverjük a lisztet. A kakaós piskótánál a kakaót elkeverjük a liszttel, és ezt forgatjuk a tojáshabba. Az egyik tepsiben a kakaós, másikba a sárga masszát simítjuk el, és a sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben előírás szerint elkészítjük a kétféle pudingot, hagyjuk kihűlni.
A kakaós piskótára rákenjük a vaníliás pudingot. Erre jön a sárga tészta és a csokoládépuding. Érdemes ilyenkor frissen tartó fóliával lefedve egy éjszakát (de legalább 4-5 órát) a hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
A tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük, a sütemény tetejére kenjük. Az öntethez a cukrot a kakaóporral és 1-2 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. A sütemény tetejére csorgatjuk, és dermedni a hűtőbe tesszük. Szeletelve kínáljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
1 szelet: 280 kcal