Sárgarépás lencsegolyók
Hozzávalók
-25 dkg főtt lencse (konzerv, lecsepegtetve)
-1 nagy sárgarépa (reszelve)
-1 kis fej vöröshagyma (finomra vágva)
-2 gerezd fokhagyma (zúzva)
-1 evőkanál olívaolaj
-5 dkg zabliszt vagy zsemlemorzsa
-1 tojás
-1 teáskanál füstölt paprika
-1 teáskanál őrölt római kömény
-só, frissen őrölt bors ízlés szerint
-petrezselyem vagy koriander (aprítva)
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra, és sütőpapírral bélelt tepsit készítünk elő.
A főtt lencsét egy tálba tesszük, és villával vagy botmixerrel részben összetörjük, hogy maradjanak benne kisebb darabok is.
Hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, az aprított zöldfűszert, a tojást és az olívaolajat, végül a zabot, amivel formázható állagú masszát kapunk.
Nedves kézzel kisebb golyókat formázunk, és a tepsire helyezzük őket.
A sütőben 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben megforgatva, hogy egyenletesen piruljanak.
Tipp:
A golyókat tálalhatjuk fokhagymás joghurttal, tahinis mártogatóssal vagy friss salátával. Ha pikáns ízeket szeretnénk, adjunk a masszához kevés aprított csilipaprikát vagy egy teáskanál harisszát.
