Sárgarépás lencsegolyók
2025-11-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

-25 dkg főtt lencse (konzerv, lecsepegtetve)

-1 nagy sárgarépa (reszelve)

-1 kis fej vöröshagyma (finomra vágva)

-2 gerezd fokhagyma (zúzva)

-1 evőkanál olívaolaj

-5 dkg zabliszt vagy zsemlemorzsa

-1 tojás

-1 teáskanál füstölt paprika

-1 teáskanál őrölt római kömény

-só, frissen őrölt bors ízlés szerint

-petrezselyem vagy koriander (aprítva)

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra, és sütőpapírral bélelt tepsit készítünk elő.

A főtt lencsét egy tálba tesszük, és villával vagy botmixerrel részben összetörjük, hogy maradjanak benne kisebb darabok is.

Hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, az aprított zöldfűszert, a tojást és az olívaolajat, végül a zabot, amivel formázható állagú masszát kapunk.

Nedves kézzel kisebb golyókat formázunk, és a tepsire helyezzük őket.

A sütőben 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben megforgatva, hogy egyenletesen piruljanak.

Tipp:

A golyókat tálalhatjuk fokhagymás joghurttal, tahinis mártogatóssal vagy friss salátával. Ha pikáns ízeket szeretnénk, adjunk a masszához kevés aprított csilipaprikát vagy egy teáskanál harisszát.