Sajttorta körtével
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
-20 dkg liszt
-12,5 dkg vaj + a sütőformához
-5 dkg cukor
-1 tojássárgája
A töltelékhez:
-4 körte
-5 tojás
-15 dkg barna cukor
-50 dkg tehéntúró
-25 dkg mascarpone
-1 csomag vaníliás pudingpor
-1 dl körtelé
A tetejére:
-5 dkg cukor
-1 ek. méz
-2 ek. amaretto (mandulalikőr)
-10 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A tésztához összegyúrjuk a lisztet a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval és a tojássárgájával. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órát pihentetjük a hűtőben.
A töltelékhez a körtét megtisztítjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk. A tojást a cukorral habosra verjük. A túrót a mascarponéval simára dolgozzuk, hozzáadjuk a pudingport, a körtelevet és a cukros tojást.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és az oldalát kikenjük vajjal. A tésztát kb. 30 cm átmérőjű lappá nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát, az oldalát is. Villával megszurkáljuk.
A körtekockákat egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd rásimítjuk a túrós masszát. A sütőben 45 percig sütjük.
A sütési idő letelte előtt 5 perccel elkészítjük a torta tetejét: ehhez a cukrot a mézzel felforraljuk, beleöntjük a likőrt és a mandulaszeleteket, összeforgatjuk, majd a sütőből kivett torta tetején elegyengetjük, és 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a mandula szépen megpiruljon. Várjuk meg, amíg egészen kihűl, csak utána szeleteljük. Másnap szeletelve még finomabb.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva