Sajttorta körtével
2024-09-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-20 dkg liszt

-12,5 dkg vaj + a sütőformához

-5 dkg cukor

-1 tojássárgája

A töltelékhez:

-4 körte

-5 tojás

-15 dkg barna cukor

-50 dkg tehéntúró

-25 dkg mascarpone

-1 csomag vaníliás pudingpor

-1 dl körtelé

A tetejére:

-5 dkg cukor

-1 ek. méz

-2 ek. amaretto (mandulalikőr)

-10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

A tésztához összegyúrjuk a lisztet a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval és a tojássárgájával. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órát pihentetjük a hűtőben.

A töltelékhez a körtét megtisztítjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk. A tojást a cukorral habosra verjük. A túrót a mascarponéval simára dolgozzuk, hozzáadjuk a pudingport, a körtelevet és a cukros tojást.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és az oldalát kikenjük vajjal. A tésztát kb. 30 cm átmérőjű lappá nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát, az oldalát is. Villával megszurkáljuk.

A körtekockákat egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd rásimítjuk a túrós masszát. A sütőben 45 percig sütjük.

A sütési idő letelte előtt 5 perccel elkészítjük a torta tetejét: ehhez a cukrot a mézzel felforraljuk, beleöntjük a likőrt és a mandulaszeleteket, összeforgatjuk, majd a sütőből kivett torta tetején elegyengetjük, és 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a mandula szépen megpiruljon. Várjuk meg, amíg egészen kihűl, csak utána szeleteljük. Másnap szeletelve még finomabb.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva