Sáfrányos krémleves
2025-12-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-3 nagy szál póréhagyma (csak a fehér része)

-1 szárzeller

-15 dkg burgonya

-2 ek. vaj

-1 l tyúkhúsleves (kockából)

-1,5 dl tejszín

-1 ek. sáfrány

Elkészítés:

A pórét és a zellerszárat megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Majd a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és megmossuk.

Nagy lábosban, közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a póréhagymát, zellert, majd lefedve és időnként megkeverve 15 percig pároljuk. Miután beletettük a burgonyát, felöntjük az alaplével, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha felforrt, kis lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya nagyon jól megpuhul. Hagyjuk kissé kihűlni, majd több adagban, konyhai robotgépben vagy turmixban pürésítjük.

Belekeverünk 1 dl tejszínt, még egyet forralunk rajta, sózzuk, borsozzuk. A levest tálkákba töltjük. A maradék tejszínt lazára felverjük. Egy kis tejszínhabot teszünk a levesre, és sáfránnyal díszítve, pirítóssal, vagy krutonnal tálaljuk.

Munka: kb. 25 perc

Fogyasztható: kb. 30 perc múlva