Sáfrányos krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
-3 nagy szál póréhagyma (csak a fehér része)
-1 szárzeller
-15 dkg burgonya
-2 ek. vaj
-1 l tyúkhúsleves (kockából)
-1,5 dl tejszín
-1 ek. sáfrány
Elkészítés:
A pórét és a zellerszárat megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Majd a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és megmossuk.
Nagy lábosban, közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a póréhagymát, zellert, majd lefedve és időnként megkeverve 15 percig pároljuk. Miután beletettük a burgonyát, felöntjük az alaplével, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha felforrt, kis lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya nagyon jól megpuhul. Hagyjuk kissé kihűlni, majd több adagban, konyhai robotgépben vagy turmixban pürésítjük.
Belekeverünk 1 dl tejszínt, még egyet forralunk rajta, sózzuk, borsozzuk. A levest tálkákba töltjük. A maradék tejszínt lazára felverjük. Egy kis tejszínhabot teszünk a levesre, és sáfránnyal díszítve, pirítóssal, vagy krutonnal tálaljuk.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
