Rumos-gesztenyés trüffel
2023-12-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

A trüffelhez:

-10 dkg hámozott gesztenye

-12 dkg vaj

-1½ dl habtejszín

-2 evőkanál méz

-35 dkg étcsokoládé, apróra törve

-10 dkg tejcsokoládé, apróra törve

-½ dl Dark rum

A bevonáshoz:

-20 dkg étcsokoládé, apróra törve

-10 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A gesztenyét késes aprítóban finomra őröljük és egy kis lábosba tesszük a vajjal, a tejszínnel és mérsékelt tűzön kevergetve össze melegítjük, majd ahogy felforrt, lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a mézet, a kétféle csokoládét, és ezekkel addig keverjük tovább, amíg a csokoládék elolvadnak. Ekkor hozzávegyítjük a rumot is.

A csokoládés keveréket átöntjük egy műanyag dobozba, és 1-2 óra alatt a hűtőben megdermesztjük.

A megdermedt csokoládékrémet habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk belőle egy sütőpapíros tálcára. Habzsák hiányában kézzel is formázhatunk golyókat. (Ha formázás közben a csokoládékrém ellágyulna, visszarakjuk kb. 20 percre a hűtőbe.)

A bevonáshoz csokoládé 2/3 részét egy közepes méretű tálban megolvasztjuk mikrohullámú sütőben úgy, hogy közben 15 másodpercenként kivesszük, és átkeverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék csokoládét, és addig keverjük vele, amíg ez az adag is teljesen el nem olvad.

A kakaóport egy mélytányérba szitáljuk. Kevés csokit kenünk a tenyerünkbe és a megformázott trüffelt meghempergetjük, hogy vékonyan bevonja egyenletesen. Finoman beleejtjük a kakaóporba, és a kakaóporos tányért azonnal mozgatni kezdjük: így a golyó magától körbefordul a tányérban, és a csokoládéval bevont felületére egyenletesen rátapad a kakaópor.

kb. 60 db lesz belőle.

Tipp:

Használhatunk hozzá mirelit vagy vákuumcsomagolt gesztenyét, vagy mi magunk is elkészíthetjük főzéssel és hámozással.