Ropogós hasaalja grillezett póréhagymával
2025-08-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

-70 dkg bőrös hasaalja

-3 ek. koriandermag

-2 tk. köménymag

-1 ek. vaj

-2 nagy szál póréhagyma

-2 narancs reszelt héja és leve

-1 ek. méz

-3 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A húst a bőrös oldalán kb. 1 cm-ként beirdaljuk. Sóval, borssal alaposan bedörzsöljük. A fűszermagokat mozsárban összetörjük. Az összetört fűszereket a vajjal összekeverjük, az így kapott fűszervajból apró halmokat teszünk a hús tetejére.

A húst tepsibe tesszük, és 30 percig sütjük, majd a hőt 180 °C-ra visszavéve további kb.20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha bőre már ropogós, de egy kést beleszúrva a hús szaftos, lédús.

Közben a póréhagymát megtisztítjuk, kb. arasznyi darabokra vágjuk, majd hosszanti irányban félbe. Grillrácson vagy grillserpenyőben a vágott felével lefelé megsütjük.

A narancsok héjét és levét összekeverjük a mézzel és az olívaolajjal, és a póréhagymára csurgatjuk. A kellemes, ragacsos, illatos máz kb. 15 perc alatt rásül a hagymára. A hússal kínáljuk.

Munka: kb. 20 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva