Répatorta húsvétra, narancskrémmel és marcipánnal
2022-03-23  /  Szerző:   /   Rúzs

A közelgő húsvéti ünnepekre lassan össze lehet állítani a menüsort, melyből természetesen a sütemények, torták sem maradhatnak ki. A különböző répatortáknak se szeri, se száma, így kedvünkre válogathatunk a receptek között, vagy éppen megsüthetjük a saját magunk által összeállított recept alapján. Alább egy olyan répatorta változatot mutatunk meg, melyben a sárgarépa mellett kerül még a tortába narancs, dió és többféle fűszer, így a tészta jó szaftos és ízletes. A kihűlt tortát narancs ízű krémmel kell megtölteni és bevonni, a díszítést pedig marcipánnal lehet tökéletesíteni.

 

Narancskrémes-marcipános répatorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:

A tésztához:

25 dkg liszt

1,5 dl étolaj

20 dkg barna cukor (por)

2 csomag vaníliás cukor

10 dkg darált dió

1 csomag sütőpor

1 narancs reszelt héja és leve

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér

csipet őrölt szerecsendió (el is hagyható)

csipet só

3 db tojás (nagy)

20 dkg reszelt sárgarépa

Elkészítés:

1. A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fűszerekkel, és reszeljük hozzá a narancshéjat.

2. A barnacukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a narancslevet is. Ezután állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a reszelt sárgarépát, majd keverjük még pár percig.

3. A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát - ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük.

4. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt süssük készre. Tűpróbáig süssük, vagyis ellenőrizzük - én légkeverésnél 160 fokon 55 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

 

Narancskrém

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone

15 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1 narancs reszelt héja és leve

Elkészítés:

1. A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felkockázott puha vajat, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt narancshéjat és a narancs kifacsart levét, majd keverjük jó simára a krémet.

2. A teljesen kihűlt tortát egy éles késsel vízszintesen vágjuk ketté, majd kenjük meg az alsó tortalapot a narancskrémnek több mint a felével. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd a tetejét vékonyan kenjük meg krémmel, a maradék krémmel pedig vonjuk be körben a tortát.

 

Díszítés

Hozzávalók:

20 dkg marcipán a tetejére

20 dkg marcipán + zöld ételszínező

10 dkg marcipán + sárga ételszínező

10 dkg marcipán + piros ételszínező

Elkészítés:

1. Egy sütőpapírt vagy szilikonos lapot alaposan szórjunk meg porcukorral, majd 20 dkg marcipánt nyújtsunk ki torta méretűre.  Helyezzük a torta tetejére, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.

2. 20 dkg marcipánt gyúrjunk össze ízlés szerint zöld színű ételfestékkel, majd tegyük be kb. fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. Hidegen könnyebben tudjuk majd kinyomni a fokhagymapréssel.

3. Ezután fokhagymaprés segítségével nyomjuk a tortán lévő marcipánréteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje.

4. 10-10 dkg marcipánt színezzünk pirosra és sárgára, majd formázzunk kisebb tojásokat, és szintén helyezzük a tortára. Végül szórjuk meg apró, színes cukorvirágokkal.

Az elkészült tortát helyezzük pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Cookta

Hasonló bejegyzések