Emberi gyengeségek, amelyek tönkre tehetik a párkapcsolatod
2022-03-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

„Önnek mi a legnagyobb gyengesége?” Ez a kérdés valamilyen formában szinte minden állásinterjún elhangzik. A legtöbb interjúalany erre valami olyasmi előre begyakorolt, és meglehetősen kitérő választ ad, mint „Túl sokat dolgozom.”, vagy „Maximalista vagyok.”, mivel azt gondolják, hogy egy munkaadó ezt akarja hallani.

A randizás sok esetben párhuzamba állítható az állásinterjúkkal, és az ilyen gyengeségek, illetve kevésbé előnyös tulajdonságok mindaddig láthatatlanok maradnak, amíg valakivel el nem kezdesz személyesen találkozgatni (munkahelyen dolgozni). Függetlenül attól, hogy Te magad tudatában vagy-e ezen rossz tulajdonságodnak, az új partnered előbb-utóbb szembesülni fog vele. Persze ettől még nem kell, hogy szakítás legyen a kapcsolat vége, sőt. Nincs tökéletes ember, mindenkinek vannak olyan tulajdonságai, amelyekben fejlődnie kell, vagy javulni szeretne. Mindez egy jó lehetőség egy pozitív változásra.

Melyek lehetnek ezek az ún. „legnagyobb gyengeségek” a randizás világában?

„Nem vagyok elég jó.”

Az önbizalomhiány egy olyan gyengeség, amely magában hordozza annak lehetőségét, hogy még csírájában tönkre tegyen egy kapcsolatot. Ha egy páros egyik tagja ilyen problémákkal küzd, az mindkettejük életére kihatással lesz. Ráadásul az alacsony önértékelés a legváltozatosabb formákban jelenhet meg a mindennapokban, így a probléma kezelése sem triviális. Bár sohasem a partner feladata és felelőssége a másik személyes gondjainak megoldása, mégis fontos a türelmes és megértő hozzáállás részéről. Folyamatosan éreztetnie kell, hogy támogatja a párját, mindenben mellette áll, és számára így tökéletes.

„Képtelen vagyok megbocsátani.”

Ki gondolná, de a megbocsátás képességét fontos rendszeresen gyakorolni és fejleszteni úgy, mintha csak edzőterembe járnánk. Ez egyike azon tanácsoknak, amelyet sokkal könnyebb mondani, mint a gyakorlatban csinálni. Ha az egyik fél képtelen elengedni az apróbb konfliktusokat, és folyamatosan gyűjti magában a hétköznapi sérelmeit, annak egy végtelenül egészségtelen dinamizmus lehet a vége, amely biztosan szakításhoz vezet. Ezért is fontos, hogy mindannyian gyakoroljuk a megbocsátást, mert minden probléma mást kezelést igényel, és eltérő energiaráfordítást. Gondolj csak bele, semmiképpen sem említhető egy lapon az, hogy valaki folyamatosan a földön hagyja a koszos ruháit, vagy egy komolyabb pénzügyi nézeteltérés.

Ez is érdekelhet! - Hogyan teszi tönkre a párkapcsolatod az elkerülő személyiségzavar?

„Képtelen vagyok teljesen megnyílni mások előtt.”

Amikor az életed vagy a személyiséged egy részét elzárod mások elől, akkor lényegében a párod is kirekeszted. Ez viszont rettentően frusztráló lehet számára, hiszen nap nap után próbálkozhat áttörni ezeket a falakat, ráadásul mindhiába. Sajnos gyakori, hogy benned mindez nem is tudatosul. Legtöbbször egy múltbéli trauma, veszteség, vagy egyéb sérelem az, amit nem tudunk feldolgozni, ezért átörökítjük a következő párkapcsolatunkba is, és ott kifejti romboló hatását. De ez semmiképpen nem fair az új párunkkal szemben, aki viszont teljes egészében beleadja magát a kapcsolatba. Ő is megérdemelné a teljes őszinteséget.

„Nem bírom az egyedüllétet.”

Egy párkapcsolatnak sem lenne szabad pusztán azért léteznie, mert valaki nem tud egyedül élni. Ne a magánytól való félelem taszítson bele egy egészségtelen viszonyba, mert abból jó eséllyel csak egy működésképtelen futó viszony sülhet ki.