Quinoa édesen - joghurttal és gyümölcsökkel
2018-09-09  /  Szerző:   /   Rúzs A quinoát leggyakrabban köretnek, sósan készítjük, pedig reggelire, édesen is nagyon finom, akár előre is elkészíthető, így sietős napokon villámgyors megoldásnak is ideális, sőt akár magunkkal is vihetjük befőttesüvegbe zárva.

A quinoa az utóbbi időkben nagy kedvenccé vált, és szerencsére már egyre több helyen és jó áron beszerezhető, ráadásul nagyon szapora és laktató. Alacsony a glikémiás indexe, hosszan eltelít, így reggelinek is kiváló, magas a fehérjetartalma és gluténmentes, így diétázóknak vagy táplálékérzékenységgel élőknek is nagyon jó alternatíva lehet a gabonafélék helyett.



Ez a joghurtos-gyümölcsös változat azért nagyon jó, mert a quinoát előre megfőzhetjük, kihűlés után a hűtőben pár napig nagyon jól eltartható, és bármikor pikk-pakk összedobhatjuk belőle egy kis natúr, görög vagy növényi joghurttal, ízlés szerinti gyümölccsel ezt az egészséges fogást. A quinoa főzővizébe érdemes egy kis édes ízvilágú fűszert - fahéjat, csillagánizst, vaníliát vagy szegfűszeget - tenni, édesítés nélkül is kellemesen édeskés és illatos lesz, és olyan finom, hogy akár desszertként is megállja a helyét.



Joghurtos-gyümölcsös quinoa

Hozzávalók:

2 dl quinoa

4 dl víz

1 csillagánizs vagy 1 rúd fahéj

natúr vagy görög vagy növényi joghurt ízlés szerint

1 evőkanál méz vagy juharszirup

1 kávéskanál vanília-kivonat

gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés:

1. A quinoát szűrőbe tesszük és folyó víz alatt alaposan megmossuk. Kétszeres mennyiségű forró vízbe tesszük a csillagánizzsal vagy a fahéjjal, és közepes lángon 10-12 perc alatt megfőzzük, majd lefedve hűlni hagyjuk, hogy felszívja az összes folyadékot és megpuhuljon.

2. A joghurtot mézzel vagy juharsziruppal és kevés vaníliával ízesítjük, majd poharakba vagy tálkákba, befőttes üvegbe rétegezzük, a tetejére gyümölcsöt szórunk. Ízlés szerint magokkal, csonthéjasokkal is gazdagíthatjuk ezt az egészséges reggelit vagy nassolnivalót.



Forrás: Cookta