Quinoa édesen - joghurttal és gyümölcsökkel
A quinoát leggyakrabban köretnek, sósan készítjük, pedig reggelire, édesen is nagyon finom, akár előre is elkészíthető, így sietős napokon villámgyors megoldásnak is ideális, sőt akár magunkkal is vihetjük befőttesüvegbe zárva.A quinoa az utóbbi időkben nagy kedvenccé vált, és szerencsére már egyre több helyen és jó áron beszerezhető, ráadásul nagyon szapora és laktató. Alacsony a glikémiás indexe, hosszan eltelít, így reggelinek is kiváló, magas a fehérjetartalma és gluténmentes, így diétázóknak vagy táplálékérzékenységgel élőknek is nagyon jó alternatíva lehet a gabonafélék helyett.
Ez a joghurtos-gyümölcsös változat azért nagyon jó, mert a quinoát előre megfőzhetjük, kihűlés után a hűtőben pár napig nagyon jól eltartható, és bármikor pikk-pakk összedobhatjuk belőle egy kis natúr, görög vagy növényi joghurttal, ízlés szerinti gyümölccsel ezt az egészséges fogást. A quinoa főzővizébe érdemes egy kis édes ízvilágú fűszert - fahéjat, csillagánizst, vaníliát vagy szegfűszeget - tenni, édesítés nélkül is kellemesen édeskés és illatos lesz, és olyan finom, hogy akár desszertként is megállja a helyét.
Joghurtos-gyümölcsös quinoa
Hozzávalók:
2 dl quinoa
4 dl víz
1 csillagánizs vagy 1 rúd fahéj
natúr vagy görög vagy növényi joghurt ízlés szerint
1 evőkanál méz vagy juharszirup
1 kávéskanál vanília-kivonat
gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés:
1. A quinoát szűrőbe tesszük és folyó víz alatt alaposan megmossuk. Kétszeres mennyiségű forró vízbe tesszük a csillagánizzsal vagy a fahéjjal, és közepes lángon 10-12 perc alatt megfőzzük, majd lefedve hűlni hagyjuk, hogy felszívja az összes folyadékot és megpuhuljon.
2. A joghurtot mézzel vagy juharsziruppal és kevés vaníliával ízesítjük, majd poharakba vagy tálkákba, befőttes üvegbe rétegezzük, a tetejére gyümölcsöt szórunk. Ízlés szerint magokkal, csonthéjasokkal is gazdagíthatjuk ezt az egészséges reggelit vagy nassolnivalót.
Forrás: Cookta