Pizzapite
Hozzávalók 8 személyre
A tésztához:
-50 dkg liszt
-7 g szárított élesztő
-1 ek. cukor
-3 dl meleg víz
-3 ek. olívaolaj
A töltelékhez:
-2 gerezd fokhagyma
-4 dl passzírozott paradicsom (konzerv)
-1 mk oregánó
-5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A tésztához a lisztet az élesztővel, a cukorral, csipetnyi sóval, borssal elkeverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, és 10 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, meleg helyen legalább 2 órát kelni hagyjuk.
A töltelékhez a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, a passzírozott paradicsommal lassú tűzön besűrítjük, sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle (kb. 28 darab lesz). A körök közepére szószt kenünk, megszórjuk reszelt sajttal majd félbehajtjuk. Nagyméretű kerek tapadásmentes tortaformát (vagy először alaposa kiolajozzuk) körben kirakunk a félbehajtott tésztakorongokkal, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva